Lectură de 2 minute

20 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Un an de Tandem, rodul prieteniei cramelor Liliac și Castel Mimi: peste 40.000 de sticle de vin vândute

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Colecția de vinuri Tandem, lansată ca o premieră în industria vini-viticolă din țară - o colaborare între o cramă din România - Liliac, și una din Republica Moldova - Castel Mimi, împlinește un an.

Sursa foto: Tandem

Colecția Tandem conține trei sortimente de vin: vinurile roșu și rosé sunt vinificate de Castel Mimi, în Bulboaca, în timp ce vinul alb este produs de Liliac, la Batoș.

În primul an de la lansare au fost vândute 45.000 de sticle de Tandem.

Până la finalul anului 2022, au fost vândute 38.000 de sticle de vin:

  • 60% au fost de vin alb,
  • 25% de vin rosé,
  • 15% vin roșu.

Vinurile au intrat în vânzare în magazinele de specialitate și retail în a doua jumătate a anului 2022, înregistrând, până la finalul anului trecut, o cifră de afaceri de 650.000 de lei.

Curând vom adăuga colecției și un vin spumant, cererea pentru acesta fiind în creștere pe piață, și vrem ca tot mai mulți oameni să se bucure de vinurile noastre.

Miron Radic, CEO-ul Cramei Liliac

Pentru crearea colecției de vinuri, a fost nevoie de o investiție inițială de 300.000 de euro. Atenția este momentan orientată către piețele din România și Republica Moldova, însă cei doi co-creatori se așteaptă ca vinurile să intre și pe alte piețe anul acesta.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Povestea Castel Mimi a început în secolul al XX-lea, când Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, devenit director al Băncii Naționale a României în 1926, a construit primul castel din Moldova. Castelul a fost una din cele mai mari fabrici de vin din URSS, cu 1600 de angajați, iar pentru a exporta vinul către Uniunea Sovietică a fost construită o cale ferată de către 600 de persoane, timp de patru ani. În prezent, Castel Mimi are circa 250 de angajați.

Liliac, crama din Batoș, județul Mureș, păstrează vie moștenirea terroir-ului transilvănean prin vinurile sale cu spirit tânăr, revitalizând regiunea viticolă Lechința. Înființată în anul 2010, crama boutique folosește tehnici moderne de vinificație ce scot la iveală esenţa strugurilor autohtoni, copți sub soarele blând al Transilvaniei și culeşi manual din via care se întinde pe 52 de hectare, pe dealurile din Batoș (jud. Mureș) și Lechința (jud. Bistrița).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Un an de Tandem, rodul prieteniei cramelor Liliac și Castel Mimi: peste 40.000 de sticle de vin vândute