Lectură de un minut

07 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Ulei românesc cu floarea soarelui din Ucraina. Semnal de alarmă tras de Pro Agro

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Procesatorii din industria agroalimentară din România preferă să achiziționeze materii prime agricole vegetale din Ucraina la prețuri semnificativ mai mici, atrage atenția Federația Pro Agro, în detrimentul fermierilor români care se confruntă cu o lipsă a cererii, mai ales la floarea soarelui.

La acest moment, piața este blocată la floarea soarelui, de exemplu, arată Pro Agro. Nu se cumpără nimic, iar, mai mult, prețurile oferite de comercianți sau procesatori sunt inferioare costurilor înregistrate de fermieri.

De altfel, numai în ultima săptămână, prețul s-a redus inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă, cu toate că atât inputurile, cât şi costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza excedentului de marfă din Ucraina, produs nesustenabil faţă de cerinţele Uniunii Europene, susțin reprezentanții Pro Agro.

''Observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina", se arată într-un comunicat al Pro Agro.

Aceeași situație este și la cereale, care în loc să tranziteze țara noastră, ajung la procesatori. Acesta este motivul pentru care Federația Pro AGro a solicitat Guvernului să interzică desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească, aşa cum s-a acceptat iniţial, "la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime".

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ulei românesc cu floarea soarelui din Ucraina. Semnal de alarmă tras de Pro Agro