Lectură de un minut

09 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Ucraina interzice exportul de cereale, sare, zahăr și carne, pentru a asigura necesarul populației

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Guvernul ucrainean va interzice exporturile de grâu, porumb, cereale, sare, zahăr și carne, potrivit unei decizii a cabinetului stabilită miercuri, notează CNN.

Ministrul Alimentelor și Politicilor Agricole din Ucraina, Roman Leshchenko, a declarat că s-a luat această măsură pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina și pentru a acoperi nevoile populației pentru produse de bază.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători agricoli europeni. Împreună, Rusia și Ucraina generează 30% din exporturile de grâu.

Anterior, guvernul ucrainean a introdus restricţii la exportul mai multor produse agricole, după invazia rusească și era nevoie de o licenţă specială pentru a exporta grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui şi ouă.

Grâul se pregătește să ajungă la cel mai mare nivel zilnic din 2012 până în prezent, din cauza problemelor de aprovizionare. Contractele futures pe porumb din Chicago cresc cu 3,7%, iar prețurile la soia cresc cu 2,5%.

Uleiul de palmier a devenit unul dintre cele mai costisitoare uleiuri dintre cele comestibile, deoarece cumpărătorii se grăbesc să găsească alte opțiuni pentru transporturile de ulei de floarea-soarelui din cea mai mare regiune exportatoare a Mării Negre, care a fost perturbată de invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa foto: Olga Subach, Unsplash

Citeste si:
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ucraina interzice exportul de cereale, sare, zahăr și carne, pentru a asigura necesarul populației