Lectură de 6 minute

17 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Trifoi Fest organizează dezbateri și ateliere despre reciclare și un trai sustenabil

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Trifoi Fest este un festival circular și local despre generarea și reciclarea deșeurilor și sustenabilitate, organizat în data de 25 septembrie,  între orele 10 și 21, în Parcul Romniceanu (Str. Dr. Grigore Romniceanu), fiind la prima ediție. Printre activități se regăsesc dezbateri și ateliere din sfera economiei circulare, iar vizitatorii vor avea acces și la un târg cu produse alimentare și non-alimentare vegane, ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă.

Trifoi Fest își propune să vorbească despre reducerea impactului vieții de zi cu zi asupra mediului înconjurător prin activități concrete și care acoperă aspecte precum hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. Astfel, vizitatorii pot avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane.

Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa. De asemenea, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile.

În plus, organizatorii festivalului îi încurajează pe participanți să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a scăpa de căutarea unui loc de parcare. De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente, însă, cei care uită, pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.

Pe de altă parte, organizatorii festivalului anunță că nu vor fi amplasate coșuri suplimentare față de cele existente pe domeniul public, nici măcar pentru deșeuri reciclabile. Recicleta va colecta deșeuri reciclabile la standul propriu, dar participanții sunt încurajați de organizatori să prevină generarea lor, căci reciclarea este un proces energofac și că și colectarea implică niște costuri.

Cei care generează deșeuri reziduale sunt rugați să le ia cu ei acasă, asumându-și astfel responsabilitatea pentru poluarea aferentă. Singurele recipiente puse la dispoziție vor fi cele pentru deșeurile biodegradabile, care vor fi compostate ulterior.

O persoană care aprticipă la un festival de acest fel are un impact însemnat asupra mediului. Astfel, organizatorii au făcut o estimare a acestui impact pentru o zi.

Programul festivalului


Dezbateri, discuții, prezentări:

11:00-12:00 | Cum prevenim generarea de deșeuri

Citeste si:
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  

13:00-14:00 | Cum valorificăm resturile biodegradabile - compost

15:00-16:00 | Cum punem presiune asupra factorilor de decizie

17:00-18:00 | Cum descreștem - mai mult, cu mai puțin

19:00-20:00 | Cum intră în colaps o civilizație complexă


Ateliere pentru copii și adulți:

10.00-20.00 | Upcycling textile, cu Cristina Cristina

10.00-20.00 | Joc interactiv Colaj Climatic, cu Micile Bucurii

11:30-13:00 | Să împrietenim copiii cu natura, cu Cântec de păpădie și Ana în pijama

11:00-11.40 | Învățăm să facem brioșe raw vegane, cu Lorelicious

12.00-13.00 | Atelier de cosmetică naturală, cu Pansea

13.00-14.00 | Băutură din ciocolată, cu Ștefan Niță

14.00-16.00 | Confecționare accesorii, cu Atelierele de Meșteșug

14.00-16.00 | Provocări pe două roți, cu Drop

15.00-16.00 | Eco-obiceiuri, cu Ecologos

17.30-19.00 | Workshop despre băuturile fermentate, super-alimente și cremele tartinabile, cu Samsara


Expozanți:

mâncare și băutură: TRAI-v-ING, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic-Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi

haine și accesorii: REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză, LAILUI produse pentru casă, cosmetice și de îngrijire: Magazin Zero Waste, Panseea

decorațiuni și mobilier: Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Noroc, I wood be

soluții de filtrare a apei: Filtre-Doulton

soluții de curierat eco-friendly: Drop construcții și amenajare: EFdeN

managementul deșeurilor: Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom

cărți și instrumente educative: Seneca, Ecologos, Micile Bucurii, Cântec de păpădie, Cristina Cristina, Atelierele de Meșteșug

activism: Declic, Greenpeace, Mai bine

Trifoi Fest a fost conceput în jurul a șase valori: circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Astfel:
Circular
Vor fi prezenți expozanți care au afaceri din sfera economiei circulare: fie au un impact redus asupra mediului, fie folosesc materiale durabile sau refolosesc resturi de materiale. Se va acorda de asemenea atenție la deșeurile produse în cadrul evenimentului.
Local
Comercianții cu mâncare sunt încurajați să ofere mai ales hrană din ingrediente locale, de sezon. Comercianții din sectorul non-food sunt mici producători locali de obiecte confecționate în serie mică, uneori chiar manual, cu respect pentru sol, aer, natură.
Organic
Li se recomandă comercianților cu mâncare să folosească ingrediente organice, produse cu respect față de natură și alte vietăți. Principiul se aplică și pentru comercianții de produse non- food, încurajați să vină cu produse din materiale naturale, organice, ecologice. De asemenea, va fi prezent și un producător de legume organice.
Vegan
Toate produsele din cadrul Trifoi Fest vor fi vegane, atât mâncarea, cât și produsele non-food. Astfel, se diminuează semnificativ impactul asupra mediului, reducând amprenta de carbon, consumul de apă și impactul asupra biodiversității. De asemenea, este adus în prim plan și aspectul etic al veganismului, o practică antispeciistă și antiviolență.
Ecologic
Apă: Participanții vor avea la dispoziție apă filtrată gratuit și o zonă pentru spălat recipientele reutilizabile.
Energie: Evenimentul se va desfășura într-un spațiu cu acces la rețeaua energetică națională, pentru a evita folosirea de generatoare cu benzină/ motorină.
Transport: Participanții sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun. Organizatorii vor folosi mașina doar când au de transportat obiecte voluminoase.
Rezilient
Trifoi Fest este unul dintre instrumentele prin care organizatorii încearcă să acționeze și să se adapteze în faţa crizei ecologice şi a dezastrelor care vor pune presiune pe sistemul actual, sortit colapsului.

Trifoi Fest este organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, un grup de inițiativă civică, format în cadrul Comunității Încotroceni, care a început câteva proiecte de mediu și oferă detalii celor care vor să facă tranziția spre un mod de trai mai sustenabil. Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Trifoi Fest organizează dezbateri și ateliere despre reciclare și un trai sustenabil