Lectură de 2 minute

24 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Tranzacție majoră în retail: NEPI Rockcastle a cumpărat centrul comercial Forum Gdańsk, din Polonia

Cristina Marin

Abonează-te pe  

NEPI Rockcastle, proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale listat la bursă din Europa Centrală și de Est, raportat la valoarea de piață a portofoliului, a achiziționat centrul comercial Forum Gdańsk, situat în orașul-port din nordul Poloniei, pentru 250 de milioane de euro. Proprietatea, care are o suprafață de 63.500 mp, a fost vândută de către Multi Veste 339 B.V., entitate deținută de Blackstone ("Blackstone").

Sursa foto: Forum Gdansk/ NEPI Rockcastle

Achiziția reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții de investiții cu un singur centru comercial, ca valoare, din Europa și cea mai mare din Europa Centrală și de Est (ECE), în 2022. Tranzacția a fost finanțată din resursele NEPI Rockcastle și cu ajutorul unui credit bancar și are un efect de creștere a profitului distribuibil. Acest acord urmează achiziționării de către companie, pentru 127 milioane de euro, a centrului comercial Copernicus Shopping Centre, cu o suprafață de 48.000 mp, din Toruń, oraș situat în partea central-nordică a Poloniei.

Achiziția Copernicus Shopping Centre, anunțată în noiembrie, a fost finalizată pe 19 decembrie 2022, în urma avizului Consiliului Concurenței din Polonia.

Polonia, a doua piață ca mărime pentru operațiunile Grupului, a avut o rată de creștere a PIB-ului care a depășit constant, an de an, media Uniunii Europene, în ultimul deceniu.

Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle

Forum Gdańsk se întinde pe un teren care ocupă șase hectare și este situat în apropierea centrului vechi al orașului, care atrage mai mult de un milion de turiști anual. Dispune de 1.100 de locuri de parcare, iar aproximativ o treime din suprafață este formată din spații verzi, unde copacii și arbuștii creează o oază naturală în mediul urban.

Centrul comercial a fost inaugurat în 2018, iar gradul de ocupare actual este de aproximativ 93%, având chiriași ancoră, printre care se numără Eurospar, Helios, H&M, Reserved, TK Maxx, Van Graaf și Zara. La o distanță de 30 de minute de mers cu mașina de centrul comercial, locuiesc 840.000 de persoane, în zona metropolitană Tricity (care cuprinde trei orașe: Gdańsk, Gdynia și Sopot), considerată centrul economic al nordului Poloniei, de pe coasta Mării Baltice.

În această tranzacție, NEPI Rockcastle a fost consiliat de casa de avocatură Linklaters, iar Blackstone de Simpson Thacher & Bartlett LLP, Greenberg Traurig și CBRE.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP) este proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale cotat la bursă din Europa Centrală și de Est, deținând un portofoliu de retail de peste 2.000.000 mp în nouă țări din Europa Centrală și de Est: România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Creșterea sa este susținută de un program de dezvoltare de 665 de milioane de euro, însoțit de achiziții, cele mai recente fiind Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) și Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele localizate în Polonia. NEPI Rockcastle beneficiază de două avantaje strategice cheie - portofoliul său unic de peste 50 de centre comerciale, creat în ultimii 15 ani, și echipa de peste 400 de specialiști cu un know-how unic, la nivel local, în domeniul proprietăților de retail.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Tranzacție majoră în retail: NEPI Rockcastle a cumpărat centrul comercial Forum Gdańsk, din Polonia