Lectură de 2 minute

28 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Transpunerea Directivei Europene 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în business aduce noi instrumente pentru antreprenori: avertizarea timpurie și acordul de restructurare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării de business și care va schimba legea insolvenței în România aduce reglementări pre-insolvență utile companiilor, în special a IMM-urilor: avertizarea timpurie și acordul de restructurare. Proiectul se află în comisiile de specialitate ale ministerelor pentru avizare, iar ulterior va fi transmis spre aprobare către Guvern și Parlament.

„Schimbarea legislației în domeniul insolvenței în România și crearea unor instrumente pre-insolvență adaptate nevoilor companiilor vine într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Analizele noastre asupra pieței ne indică faptul că pandemia a dat amploare dificultăților pre-existente ale companiilor, dar nu le-a încurajat să acceseze proceduri de restructurare. Odată cu încetarea schemelor de sprijin guvernamental ne așteptăm ca multe companii să fie beneficiarele noilor soluții de sprijin pe care le va aduce schimbarea legislației”, spune Vasile Godîncă-Herlea, managing partner CITR și team leader al echipei de experți care a redactat proiectul de lege care transpune Directiva în România.

Avertizarea timpurie

În cazul în care o companie are întârzieri sau restanțe la plata taxelor și impozitelor, într-un anumit cuantum, antreprenorul va primi o notificare din partea autorităților care va conține și informații despre ce înseamnă ca o companie să fie în dificultate, diferite stadii de dificultate și ce soluții există și posibilitatea de a lua legătura cu un consultant specializat. Toate acestea vor ajuta antreprenorii să aibă o viziune de ansamblu și să ia cele mai bune decizii pentru a nu ajunge într-un stadiu avansat de dificultate.

Acordul de restructurare

Antreprenorii vor avea la dispoziție, conform proiectului de lege și soluții de restructurare în afara instanțelor, care vor avea caracter confidențial. Acordul de restructurare este prevăzut ca o soluție în care antreprenorii, împreună cu un administrator restructurator elaborează împreună un plan de restructurare al companiei care apoi va fi supus aprobării creditorilor. Acesta poate însemna tăieri sau reeșalonări de datorii, restructurări operaționale ale companiei și regândirea strategiei. Planul de restructurare va ajunge în doar etapa finală în fața unui judecător sindic, pentru o viză de legalitate a întregului proces.

CITR este o companie care activează pe piața de insolvență din România încă din 2008.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Transpunerea Directivei Europene 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în business aduce noi instrumente pentru antreprenori: avertizarea timpurie și acordul de restructurare