Lectură de 2 minute

05 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Transporturi ilegale de miei și pește descoperite de inspectorii ANSVSA, înainte de Paște: ce amenzi au fost aplicate

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au descoperit și sancționat primele cazuri de transport ilegal de animale și produse alimentare, în cadrul acțiunilor de control desfășurate înaintea Sărbătorilor Pascale.

Sursa foto: Daniel Sandvik / Unsplash

Pe data de 3 aprilie, a fost identificat în trafic, în județul Tulcea, un transport ilegal de tineret ovin. În autovehicul se aflau 91 de miei, care nu prezentau elemente de identificare, iar 74 dintre ei erau însoțiți de documente sanitare veterinare. (În autoutilitară se aflau 91 de miei, dintre care doar 74 erau însoțiți de documente sanitare veterinare).

Ca urmare a neregulilor generate de restul de animale, care nu prezentau elemente de identificare, ovinele în cauză au fost expediate într-o ferma de colectare, în vederea eutanasierii, iar cadavrele au fost dirijate către o unitate de incinerare, conform, prevederilor în vigoare. Transportatorul a fost amendat cu suma de 1.200 de lei.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au deschis o anchetă și i-au identificat în județul Sibiu pe propietarul mieilor și pe medicul veterinar de liberă practică, care a emis formularele de mișcare pentru transport în alte condiții decât cele prevăzute de legislația în vigoare. În urma controlului oficial, propietarul a fost amendat cu suma de 1.500 de lei, în timp ce medicul veterinar a fost sancționat contravențional cu 12.000 de lei.

În plus, DSVSA Sibiu va propune analiza activității acestuia în Comisia de Deontologie și Litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari.

Și în județul Arad a fost identificat un vehicul, care transporta ilegal 5.231,7 kg de pește, (crap, somn, chefal) provenit din Italia. Lipsa lotizării produselor și neconcordanța între cantitatea găsită și documentele prezentate (din cele 5.231,7 kg numai 2.598,5 kg aveau documente) au făcut imposibilă stabilirea trasabilității mărfii. În consecință, s-a luat măsura dirijării întregii cantități la o unitate autorizată, în vederea neutralizarii, iar transportatorul a fost amendat cu suma de 12.000 de lei.

ANSVSA face apel la toți transportatorii și medicii veterinari de liberă practică să respecte legislația în privința identificării și transportului animalelor. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimerelor au intensificat în aceasta perioada atât controalele în trafic, cât și pe cele în unitățile comericale și nu vor tolera nicio abatere de la normele legislative.

Citeste si:
Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide 
Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Transporturi ilegale de miei și pește descoperite de inspectorii ANSVSA, înainte de Paște: ce amenzi au fost aplicate