Lectură de 6 minute

05 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Topul național Tazz: Românii au preferat shaorma în 2022. Care a fost cea mai scumpă comandă plasată

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Tazz dezvăluie preferințele culinare ale românilor din toată țara în retrospectiva anului 2022. Conform datelor din aplicația Tazz, clienții din țară au ales cel mai des produse de tip fast-food, orientându-se apoi și către alte bucătării precum cele cu preparate asiatice sau grecești.

Sursa foto: Tazz by eMAG

Topul Tadaaazz prezintă o retrospectivă națională a preferințelor culinare și a obiceiurilor de consum de pe Tazz din timpul anului. Astfel, în 2022, sosul de usturoi, cheeseburgerul, shaorma, kebabul, meniul crispky chicken, noodles, cartofii prăjiți și sosul nachos ocupă primele locuri în topul celor mai des comandate produse de pe Tazz în toată țara.

Cele mai poftite preparate și restaurante de pe Tazz în 2022

La nivel național, raportul Tadaaazz arată că cele mai poftite preparate provin de la restaurante tip fast-food sau fusion. În București, shaorma, kebabul sau donerul au constituit cele mai multe comenzi de pe Tazz, iar topul restaurantelor bucureștene în funcție de numărul cel mai mare de comenzi de pe Tazz în 2022 este:

  • Dristor Kebab Delivery
  • Shaormeria Băneasa
  • B3ton Restobar
  • Mesopotamia
  • Nikos Greek Taverna

În vârful clasamentului celor mai poftite preparate din Cluj-Napoca au fost shaorma, crispy chicken, noodles, iar restaurantele de unde clujenii au comandat cel mai mult de pe Tazz au fost Big Belly, Grande, Express Chef, Noodle Pack și Spartan.

La Timișoara, preparatele preferate în 2022 au fost meniurile zilei și cele de prânz, urmate îndeaproape de shaorma. În ceea ce privește topul restaurantelor, timișorenii au comandat cel mai des de la Jack's Bistro, Fresh Kebab, Urban King, Restaurant Nora și Papa Sam.

Cele mai mari pofte ale utilizatorilor Tazz în 2022

Cel mai pofticios utilizator Tazz în 2022 este din Cluj-Napoca, cu 746 de comenzi date pe Tazz în decursul anului. Datele Tadaaazz arată că cel mai poftă i-a fost în 2022 de șnitelul de pui de la Express Chef, pe care l-a comandat de 142 de ori.

Pe locul II, se află un utilizator din Brașov, care a comandat de pe Tazz de 667 de ori în 2022. Datele arată că, aproape o dată la 4 zile, Tazz s-a ocupat de pofta sa de Choco Fruit de la Oat Box, un desert pe bază de ovăz Bio, comandat de peste 140 de ori în 2022. Pe locul 3 se regăsește un utilizator tot din Cluj, care a plasat 593 de comenzi pe Tazz în 2022, dintre care 72 pentru Risotto-ul cu pui de la Express Chef.

Când își fac românii cel mai des poftele cu Tazz

La nivel național, românii plasează cel mai des comenzi pe Tazz în jurul orei prânzului, respectiv la ora 12:00, excepția de la regulă fiind orașul Constanța, unde ora favorită pentru comenzi este ora cinei, respectiv ora 19.00.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

În același timp, mulți dintre utilizatorii Tazz se încadrează în categoria celor mai matinali clienți, care plasează comenzi între 06:00 și 10:00, produsele favorite în acest interval fiind Meniul de mic dejun sau Meniul Zilei.

În cealaltă extremă, înregistrăm și categoria utilizatorilor cu pofte târzii, unde cel mai comandat preparat este shaorma. În anul 2022, au fost comandate peste 13.000 de shaorme cu pui în timpul nopții, în intervalul 22:00 – 02:00. Topul orașelor în care au fost plasate cele mai multe comenzi nocturne de mâncare e reprezentat de București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Craiova.

Pofta de dulce a românilor în 2022

În ceea ce privește categoria „deserturi” în 2022, orele la care românii își fac pofta de dulce și comandă de pe Tazz sunt 12:00 și 19:00. În topul celor mai râvnite deserturi, regăsim în prima parte a zilei pancakes și banana bread, iar după prânz, preparatele dulci ale copilăriei - clătitele cu ciocolată și papanașii cu smântână și dulceață.

În topul orașelor cu cea mai mare „pofta de dulce”, Cluj-Napoca ocupă prima poziție, urmat de Timișoara, București, Iași și Brașov.

Obiceiuri de consum la români în 2022

Când vine vorba de momentele importante ale anului 2022, comenzile de pe Tazz scot la iveală niște date atipice despre români:

  • de Ziua Îndrăgostiților, cei mai mulți au ales să înlocuiască romantismul cu un meniu 2 x Big King de la Burger King, cel mai comandat meniu din ziua de 14 februarie.

De asemenea, pe 8 martie, cele mai comandate preparate au fost cele de tip fast-food, mai exact meniul Maxi McChicken de la McDonalds.

Pentru întâlnirile cu cei dragi, Tazz pune la dispoziție comanda de grup, opțiune disponibilă în exclusivitate pe această aplicație din 2021. În 2022, cele mai multe comenzi de grup au fost făcute în Cluj-Napoca, unde s-a înregistrat și cea mai valoroasă comanda de grup, cu 72 produse, în valoare totală de 1,442.36 lei.

Tazz se ocupă de toate poftele, dar și de cumpărăturile zilnice, așadar în anul 2022 topul celor mai comandate produse de la supermarket-urile partenere din aplicație au fost apa plată și minerală, bananele, chiflele, mini-baghetele și, nu în ultimul rând, nelipsitul pătrunjel românesc, esențial în orice bucătărie locală.

Raportul anual Tadaaazz este un studiu care ne oferă ocazia să descoperim mai multe despre români și despre poftele lor. Ca și în anii trecuți, observăm o afinitate pentru preparatele tip fast-food, dar ne bucurăm să vedem că în topul preferințelor regăsim în 2022 și bucătării diverse, de la asiatic la oriental sau grecesc, deseturi și gusturi locale, pregătite de restaurantele îndrăgite de români.

Cristina Sauciuc, Head of Brand & Communications la Tazz

Cei mai performanți rideri Tazz din 2022

Raportul anual Tadaaazz relevă date interesante și despre topul celor mai performanți rideri. Astfel, în vârful acestui top, se află cel mai performant rider al anului 2022, care este din Arad și a parcurs 47,260 km pentru a livra un total de 7,262 comenzi.

El este urmat de un rider din Timișoara, care a parcurs 27,883 km pentru a livra un total de 8,339 comenzi, și de încă un rider din Arad, care a parcurs 26,912 km pentru a livra 8,183 comenzi de pe Tazz.

Numărul total de km parcurși de toți riderii Tazz în 2022, din momentul primirii unei comenzi până la livrarea ei, a fost de 31 de milioane de kilometri. Cu alte cuvinte, riderii Tazz au făcut înconjurul României de aproximativ 10.000 de ori. Cel mai mare bacșiș oferit unui rider a fost de 200 lei, în timp ce bacșișul mediu este de aproximativ 5 lei în București, respectiv circa 3 lei în restul țării.

Tazz este o platformă locală de livrare rapidă care oferă la doar un click distanță preparate de la cele mai bune restaurante din țară, dar și produse diverse: de la cumpărături zilnice, medicamente și flori, la cărți, articole sportive, produse de îngrijire personală și înfrumusețare. Utilizatorii Tazz au parte de beneficii exclusive - comandă de grup, evenimente culinare cu chefi locali și plată cu toate cardurile de masă disponibile.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Topul național Tazz: Românii au preferat shaorma în 2022. Care a fost cea mai scumpă comandă plasată