Lectură de 3 minute

31 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Top Seeds, afaceri de 249 milioane de lei în 2021, în creștere cu 40%. Compania vrea să se listeze anul acesta la BVB

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Top Seeds, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții integrate în domeniul agricol, raportează o cifră de afaceri de 249 milioane de lei în 2021, o creștere cu 40% față de anul anterior, EBITDA de 17,1 milioane de lei, o majorare cu 10% și un profit net de 9 milioane de lei, o apreciere cu 24% față de anul 2020.

„Anul 2021 a marcat o revenire puternică a agriculturii, după un 2020 în care acest sector a avut mult de suferit în urma secetei care a afectat toate regiunile României. Această revenire se observă și în rezultatele noastre, anul trecut fiind unul dintre cei mai buni ani din perspectiva profitabilității companiei, unul dintre principalii indicatori financiari pe care îi urmărim. La finalul anului trecut am anunțat intenția de listare la bursă și ne-am dorit ca acest lucru să se întâmple în prima parte a anului curent. Acest lucru nu a mai fost posibil în urma evenimentelor care au avut loc în această perioadă și care au creat o stare de incertitudine la nivelul investitorilor. (...) Listarea la bursă rămâne un obiectiv pe care ne dorim să-l ducem la bun sfârșit anul acesta”, a declarat Daniel Bâja, fondator și CEO al Top Seeds.

În ceea ce privește rezultatele financiare aferente anului 2021, creșterea înregistrată la nivelul cifrei de afaceri a fost determinată de majorarea vânzărilor de cereale și a unor produse din categoria inputurilor. În același timp, vânzările record de cereale din 2021 au contribuit și la recuperarea creanțelor din 2020, an în care fermierii au fost nevoiți să reeșaloneze plățile din cauza secetei puternice de la nivel național. În 2021, vânzările de îngrășăminte și pesticide s-au ridicat la 74,9 milioane de lei, acestea reprezentând 30% din cifra de afaceri totală.

Investiții în produse destinate nutriției

În 2022, Top Seeds va continua consolidarea liniilor de business prin implementarea unui plan de creștere a vânzărilor de produse cu marjă crescută, precum distribuția de inputuri pentru agricultură, care asigură o marjă netă superioară tradingului de cereale. În acest sens, în 2021, în vederea extinderii portofoliului de produse, compania a dezvoltat produse proprii destinate nutriției și care fac parte din categoria stimulatorilor de creștere și fertilizanților foliari. Compania va continua investițiile în această direcție și în anii ce urmează, estimând creșteri semnificative în această arie de business.

Retail jobs

Vedem un potențial semnificativ în dezvoltarea liniei de business de depozitare a cerealelor, mai ales în contextul conflictului geopolitic din Ucraina, care a crescut semnificativ cererea de depozitare a cerealelor în România. Deoarece războiul din Ucraina persistă și efectele lui vor continua și în anii următori, avem în vedere să ne dezvoltăm și pe acest segment. Această investiție va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în următorii ani și va aduce, de asemenea, beneficii în rândul viitorilor noștri acționari”, a adăugat Daniel Bâja.

Top Seeds: Plasament privat de acțiuni

Compania intenționează ca anul acesta să efectueze un plasament privat pentru acțiuni prin care să atragă aproximativ 10 milioane de lei, printr-o operațiune de majorare de capital, în vederea extinderii activităților companiei la nivel național. Capitalul atras va fi utilizat pentru realizarea de investiții într-o linie de producție și procesare de semințe certificate sub brand propriu, achiziționarea unei microferme care va asigura fluxul producției de semințe proprii și testarea produselor din portofoliul propriu, precum și investiții în dezvoltarea capacității de depozitare a cerealelor.

Top Seeds are peste 130 de angajați, un portofoliu de peste 2.000 de clienți ce au o suprafață totală cultivată de aproximativ 800.000 de hectare și puncte de lucru cu rol multiplu prin care furnizează soluții logistice complete pentru fermieri. În fiecare dintre aceste zone există un depozit care deservește logistic teritoriul respectiv: Timișoara, Alexandria, Slobozia, Bacău, Viziru, județul Brăila și bază depozitare și operare în Bărăganul, județul Brăila.

Citeste si:
Toneli Holding și Holde Agri Invest încep un business agricol circular
Toneli Holding și Holde Agri Invest încep un business agricol circular
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Top Seeds, afaceri de 249 milioane de lei în 2021, în creștere cu 40%. Compania vrea să se listeze anul acesta la BVB