Certificarea de „casă pasivă” – oferită de "Passivhaus Institute", înființat în 1996, în Darmstadt – nu se aplică doar segmentului rezidențial, ci și clădirilor de birouri, școlilor, supermarketurilor, piscinelor acoperite etc, și are la bază o serie de principii de arhitectură sustenabilă și de conservare a energiei, cu scopul de a minimiza necesarul de energie pentru încălzire și răcire.
TOP CINCI principii ale unei case pasive
Cele cinci principii de bază ale unei astfel de case sunt:
- izolarea termică (pentru pereți – 25-30cm, pentru acoperiș – 40 cm, precum și termopan cu strat triplu – 40-55mm),
- eliminarea punților termice (izolarea eficientă a ușilor, folosirea unor materiale speciale la contactul fundației cu solul, la legătura dintre pereți, la planșee și în zona acoperișului),
- etanșeizarea circulației aerului (un ventilator special împiedică pierderea aerului cald din interior), o casă pasivă fiind de 4-5 ori mai etanșă decât una obișnuită,
- ventilarea aerului cu recuperarea căldurii (sistemul permite circulația aerului, încălzindu-l sau răcindu-l prin folosirea, în proporție de 95%, a căldurii/răcorii din interior),
- poziționarea corectă față de punctele cardinale (spre Sud se captează 40-60% din lumină; spre Nord - doar 10-15%, iar spre Est sau Vest - sub 20%).
Astfel, având un consum de energie redus, factura la încălzire și apă caldă poate ajunge să fie chiar cu 90% mai mică.
Pe Storia.ro se găsesc o serie de ansambluri rezidențiale formate din case pasive, cu prețuri care încep de la 120.000 de euro atât în București, cât și în țară.
VILĂ PASIVĂ CU DESIGN SCANDINAV, BĂNEASA – 249.000 euro
Această vilă pasivă, care promite o reducere de 90% reducere la factura de încălzire/apă caldă, face parte din ansamblul Hambar44, format din 12 locuințe cu arhitectură scandinavă, utilizând materiale brute, cum ar fi lemnul, metalul și betonul, pentru rezistență cât mai bună în timp. Acest proiect rezidențial oferă un confort termic asigurat prin pompă de căldură geotermică, având astfel zero emisii de carbon. Geamurile sunt special concepute pentru casele pasive, iar izolația exterioară a fundației și a acoperișului respectă dimensiunile precizate de standard.
Printre beneficiile adiționale ale complexului se află: priza de încărcat mașinile electrice, un "community hub", piscină exterioară, dar și acces în complex prin telefonul mobil.
CASA AUTONOMĂ ENERGETIC, BALOTEȘTI, ILFOV – 235.000 de euro
Această casă pasivă cu pompă de căldură aer-apă și panouri fotovoltaice este construită pentru a proteja mediul și pentru a reduce cheltuielile curente. Ansamblul din care face parte a fost construit pentru a fi independent din punct de vedere energetic. Având încălzire în pardoseală, termoizolație cu vată bazaltică, ferestre tripan și finisaje premium, locuința include și priză trifazică pentru încărcarea mașinilor electrice și un sistem automatizat de irigații pentru grădina amenajată cu gazon, arbuști și plante ornamentale.
Reduceri de primăvară la Homelux: ce produse sunt puse la bătaie

CASĂ CU 4 CAMERE, DRAGOMIREȘTI VALE – 115.000 de euro (inclusiv TVA 5%)
Această casă face parte dintr-un nou cartier de locuințe eficiente energetic, care urmează a fi finalizat în 2023, în Dragomirești Vale, fiind al doilea proiect similar al dezvoltatorului cartierului SMARTENERGY, vândut integral. Primul ansamblu imobiliar a demonstrat că o casă izolată la standard de casă pasivă are factura la încălzire și apă caldă mult mai mică decât o casă obișnuită, având încălzire în pardoseală, geamuri tripan – cu 3 foi de sticlă, vată sub astereală cu barieră de vapori și alte sisteme de termoizolare. Casele din acest cartier sunt construite cu trasee pentru fotovoltaice, care pot fi instalate ulterior prin programul Casa Verde, la prețuri speciale.
Storia.ro e platforma de imobiliare, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android.