Lectură de 3 minute

28 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Tipuri de panouri solare și cum funcționează fiecare

Advertorial

Abonează-te pe  

Într-o perioadă în care energia electrică și energia termică sunt din ce în ce mai scumpe, panourile solare par o idee excelentă. Acestea reușesc să preia energia solară și să o transforme în energia de care avem nevoie, fără a genera costuri (altele decât cele de achiziție a panoului).

Este adevărat că un panou solar costă destul de mult, însă investiția este una justificată, care își va arată utilitatea pe termen lung.

Nu toate panourile solare sunt la fel. Unele sunt gândite pentru a oferi căldură, altele sunt gândite pentru a oferi electricitate, iar modul de construcție diferă foarte mult de la o varianta la altă.

Panouri Termice

Panourile termice pot fi de două tipuri: panouri plane sau panouri cu tuburi vidate. Panourile plane sunt echipate cu o placă de absorbție din cupru sau aluminiu, care captează energia solară. Din păcate, acestea pierd destul de multă căldură și nu au un randament foarte bun pe timp de iarnă.

Panourile cu tuburi vidate sunt mai eficiente, având un randament foarte bun pe timp de iarnă. Acestea sunt sensibile la temperaturi foarte scăzute, însă și este posibil să se oprească din funcționare atunci când suprafața lor este acoperită de zăpadă. Dacă unul dintre tuburi se strică, întregul panou se oprește până la reparație.

Panouri fotovoltaice

Sunt panourile care captează radiația solară și o transformă în curent electric. Există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, gândite atât pentru uz industrial, cât și pentru uz casnic:

  1. Panouri fotovoltaice monocristaline. Sunt realizate dintr-un cristal de siliciu pur și sunt foarte eficiente. Din păcate, procesul de producție este destul de dificil, ceea ce le face foarte costisitoare.

  2. Panouri fotovoltaice policristaline. Sunt realizate din fragmente de siliciu topite și turnate într-o matriță. Sunt mult mai ușor de produs decât cele monocristaline, însă nu sunt chiar atât de eficiente în conversia energiei. Au avantajul de a capta lumina solară chiar și atunci când aceasta nu lovește direct pe ele.

    Citeste si:
    Hipermarketul Carrefour din Supernova Pitești va fi modernizat, parte a investiției austriecilor de la Supernova de 20 de milioane de euro
    Hipermarketul Carrefour din Supernova Pitești va fi modernizat, parte a investiției austriecilor de la Supernova de 20 de milioane de euro
  3. Panouri fotovoltaice cu film subțire. Sunt panouri care se remarcă printr-o amprentă foarte mică de carbon, însă și printr-o eficiență destul de redusă. Cei care aleg astfel de panouri trebuie să aibă o suprafață foarte mare pe acoperiș pentru a se putea bucură de toată energia de care au nevoie.

  4. Panouri fotovoltaice PERC. Sunt similare cu panourile standard, fiind compuse din siliciu care atunci când este atins de radiația solară generează un flux de electroni. Sunt eficiente chiar și în condiții de lumina scăzută, ceea ce le face foarte atractive.

  5. Panouri fotovoltaice de tip șindrilă. Sunt foarte atractive datorită aspectului lor. Acestea seamănă cu o țiglă de pus pe casă și sunt foarte durabile.

  6. Panouri fotovoltaice Half-Cell. Se bazează pe una dintre cele mai noi tehnologii. Tehnologia Half Cell asigura o toleranță foarte bună la umbrire și un risc redus de puncte fierbinți. Aceste panouri sunt construite prin tăierea celulelor solare pe jumătate.

Panourile solare sunt o soluție de viitor, care poate asigura energie gratuită pentru toată lumea. Chiar dacă sunt scumpe, merită din plin o investiție în acestea.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Tipuri de panouri solare și cum funcționează fiecare