Lectură de 2 minute

03 Jul 2020 - Știri și Noutăți

Studiu: Românii alocă între 1.500 și 2.000 de lei pentru renovarea unei încăperi; cel mai des renovează dormitorul

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Românii tind să renoveze o locuință o dată la 10 ani, în timp ce 23% dintre aceștia menționează că renovează o locuință o dată la 3 ani. Motivul principal pe care aceștia îl reamintesc este nevoia unei schimbări în locuință, potrivit unui studiu realizat de Ajusto.ro pe un eșantion de aproximativ 400 de persoane.

Întrebați de planificarea renovării locuinței lor, aproximativ 38% dintre români au menționat zugrăvitul ca fiind principalul aspect pe care îl iau în calcul atunci când doresc să schimbe înfățișarea casei. În timp de 30% dintre aceștia menționează recompartimentarea locuinței (adăugarea unui dressing sau a unui spațiu de lucru), iar 23% dintre aceștia doresc schimbarea parchetului, gresiei sau a faianței.

Realizând un top al încăperilor din locuință pentru care românii ar planifica o renovare, anul acesta se află:

  • Dormitorul se află în topul preferințelor acestora cu aproximativ 38%
  • Baia și bucătărie fiind pe locul al doilea cu aproximativ 15%

Întrebați cum încep un proiect de renovare a casei în această perioadă, aproximativ 69% dintre români spun că recurg la căutările online pentru inspirație și rețele sociale precum Facebook sau Pinterest pentru inspirație, dar și grupuri de design interior, în timp ce 30% dintre aceștia apelează la cunoștințe și prieteni care au experiență în domeniul designului de interior.

Când pun proiectul de renovare în practică, românii apelează la ajutorul cunoștințelor în proporție de 46%, urmați de 38% care preferă să realizeze proiectul singuri, argumentul principal al ultimei categorii fiind neîncrederea în metoda de lucru a altor persoane și faptul că preferă să folosească propriile resurse și echipamente.

În prezent, dacă au de făcut anumite reparații sau renovări acasă, aproximativ 35% dintre respondenți spun că preferă să cheme instalatorul sau meșterul cu care au mai lucrat în trecut, iar aproximativ 20% optează pentru serviciile unei firme specializate. Totodată, 25% dintre români ar apela în continuare la o cunoștință din familie, chiar dacă aceasta nu are competențe în domeniu.

1.500 - 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi

Cu toate că doar 20% dintre respondenții acestui studiu ar apela la serviciile unei firme specializate în renovări și amenajări interioare, bugetul alocat în cele mai multe cazuri aceste între 1.500 și 2.000 de lei.

Întrebați care ar fi bugetul pe care l-ar aloca unei echipe de profesioniști, majoritatea dintre respondenți ar investi un buget de aproximativ 1.500 – 2.000 de lei pentru amenajarea unei singure încăperi din locuință.

Citeste si:
Produse noi în portofoliul Homelux: ce mobilier propune retailerul pentru terasă și grădină
Produse noi în portofoliul Homelux: ce mobilier propune retailerul pentru terasă și grădină

Totodată studiul Ajusto.ro arată că bugetul alocat pentru renovarea unei încăperi nu se schimbă o dată cu situația actuală generată de pandemie. Românii apelează la banii economisiți de-a lungul anilor și aproximativ 40% dintre aceștia deja planificau renovarea locuinței pentru 2020.

Ajusto.ro este o platformă online care pune la dispoziție soluții pentru majoritatea lucrărilor pentru casă sau afacere.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Studiu: Românii alocă între 1.500 și 2.000 de lei pentru renovarea unei încăperi; cel mai des renovează dormitorul