Lectură de 4 minute

27 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Studiu: Aproape jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană este falsă

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Un raport al Comisiei Europene dezvăluie fraude masive cu siropuri de zahăr fabricate din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Cea mai mare parte a mierii falsificate provine din China și Turcia.

Sursa foto: Alexander Mils /Unsplash

Studiul realizat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de Centrul Comun de Cercetare al UE, arată că aproximativ 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările UE, cifră care se ridică la 74% în cazul importurilor din China și la 93% în cazul importurilor din Turcia, scrie Le Monde.

Potrivit lucrărilor de prelevare de probe și de monitorizare efectuate de Bruxelles, aproape jumătate din mierea provenită din țări extraeuropene este amestecată cu siropuri de zahăr obținute din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Toți aditivii sunt interziși în conformitate cu reglementările europene.

Dintre cele 320 de loturi de miere testate de Centrul Comun de Cercetare, laboratorul oficial al Comisiei, 147 au fost găsite frauduloase. Adică 46% din probele analizate. Aceasta reprezintă o proporție semnificativă din mierea consumată în Europa.

Cu 175.000 de tone de miere importate anual (sau aproximativ 40% din consum), Bătrânul Continent este al doilea cel mai mare importator de miere din lume, după Statele Unite. „Mierea falsă" care a fost identificată provine în principal din China și Turcia.

Informații de trasabilitate falsificate

Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene a coordonat această operațiune de control de amploare în cadrul Uniunii Europene, în colaborare cu 16 țări europene, precum și cu Norvegia, Elveția și Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Mai mult, au fost prelevate probe la frontiere - în principal în porturile europene - între noiembrie 2021 și februarie 2022.

Anchetatorii au descoperit în continuare faptul că se foloseau aditivi și coloranți pentru a falsifica adevărata sursă botanică a mierii și pentru a disimula adevărata origine geografică a mierii prin falsificarea informațiilor de trasabilitate și prin eliminarea polenului.

Citeste si:
România vrea să înființeze un laborator pentru a analiza mierea importată din afara UE
România vrea să înființeze un laborator pentru a analiza mierea importată din afara UE

România, al patrulea producător de miere în Europa

România a solicitat în repetate rânduri, alături de alte state UE, schimbarea legislaţiei de etichetare a mierii prin indicarea precisă a ţării de origine, indiferent dacă aceasta provine din ţări UE sau state terţe, astfel încât consumatorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa şi calitatea mierii.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Trucuri pentru a recunoaște mierea falsificată

  • Luați o linguriță de miere și puneți-o într-un pahar cu apă. Dacă se dizolvă, înseamnă că nu este pură. Mierea pură ar trebui să rămână solidă atunci când este scufundată în apă, potrivit Abejasenagricultura.es.
  • Amestecați puțină miere cu apă și peste această soluție puneți patru sau cinci picături de oțet. Dacă observați că se formează spumă, este posibil ca mierea să fie falsificată cu amidon.
  • Aprindeți un chibrit și încercați să ardeți puțină miere. Dacă vedeți că se aprinde și arde, înseamnă că este pură. Mierea impură sau de calitate slabă conține apă și aceasta o împiedică să ardă.
  • Dacă aveți iod acasă, luați puțină miere, amestecați-o cu apă și adăugați câteva picături de iod. Dacă soluția devine albastră, este miere alterată cu făină sau amidon.
  • Scufundați în miere o bucată de pâine uscată. Luați o linguriță de miere și puneți-o într-un pahar cu apă. Dacă se dizolvă, înseamnă că nu este pură.

După cum vedeți, aceste teste simple vă vor ajuta să verificați calitatea mierii pe care o cumpărați, astfel încât să puteți alege cea mai bună miere și să profitați la maximum de beneficiile pe care le aduce includerea ei în dieta dumneavoastră.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Studiu: Aproape jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană este falsă