Lectură de 3 minute

10 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Sticla premium, la mare căutare: ce cifre a înregistrat Sarom Packaging

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Eforturile la nivel mondial pentru protecţia mediului încep să îşi facă simţite efectele, iar piaţa de producţie a ambalajelor din sticlă este deja pe un trend ascendent. Numai anul trecut Sarom Packaging, unul dintre cei mai importanţi producători şi consultanţi de pe piaţa autohtonă, a avut o cifră de afaceri de aproape 41.5 milioane lei în creștere cu 180% comparativ cu anul performanța anului  2021. 

Sursa foto: Sarom Packaging

Anul 2022 a continuat să aducă provocări multiple în multe domenii, inclusiv în producţia ambalajelor din sticlă. Contrar tendinţelor din alte sectoare de activitate, aici nu lipsa cererii a fost cea care a complicat activitatea.

Am avut un nou val de creşteri ale costurilor de producţie şi am fost nevoiți să găsim metode potrivite pentru a le gestiona. Ceea ce a presupus, în repetate rânduri, runde extinse de negocieri cu partenerii noştri producători de sticlă, în special în ceea ce priveşte capacitatea tehnică a acestora. Totul, pentru a ajunge să determinăm ce creşteri de preţuri sunt cu adevărat justificate şi nu speculaţii în contextul pieţei.

Jacques-Edouard Săvoiu, Managing Director Sarom Packaging

În condiţiile în care în Uniunea Europeană şi nu numai se pune tot mai mult preţ pe sustenabilitate şi pe creşterea ratei de reciclare, piaţa producţiei ambalajelor din sticlă a devenit hipercompetitivă în ultimii ani. Sticla este cel mai uşor material de reciclat din punct de vedere al eficacităţii, putând fi refolosită în proporţie de 100%, iar asta se resimte nu doar în direcţia reciclării, ci şi a producţiei.

UE este unul dintre cei mai mari producători de sticlă din lume, producţia în anul 2020 fiind de 36,8 milioane de tone, mai bine de 60% dintre acestea fiind folosită pentru realizarea de recipiente.

În aceste condiţii reprezentanţii companiei sunt de părere că anul 2022 a fost extrem de problematic din punctul de vedere al acoperirii cererilor pentru sticla standard, axându-se mai mult pe sticla de specialitate și consolidând trendul de creștere al companiei. Din aceasta perspectivă, au reușit să dubleze numărul vânzărilor de ambalajele de sticlă premium și super premium, atât în ceea ce privește numărul de clienți, dar și veniturile.

Reprezentanţii companiei remarcă cum presiunea ultimilor ani se simte şi în cererile clienţilor, în special a celor din piaţa vinurilor si spirtoaselor, unde se pune tot mai mult accent pe diferenţiere şi specializare. Este în creştere numărul producătorilor care îşi doresc să se facă remarcaţi la raft, la fel cum creşte şi numărul producătorilor de produse non-alcoolice şi alimentare care aleg să utilizeze recipientele din sticlă.

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 

Pentru următorii 5 ani reprezentanţii companiei se aşteaptă la o creştere semnificativă a solicitărilor pentru producţia ambalajelor din sticlă corelată cu o creștere a turismului viticol şi a sectoarelor conexe.

Sarom Packaging a fost fondată în 1992, la inițiativa tatălui proprietarilor actuali care a lucrat timp de câteva decenii alături de grupul francez de renume în industria sticlei, Saint-Gobain. Compania și-a făcut debutul pe zona farma & cosmetice; în 2010, fiii fondatorului Sarom Packaging au revenit din Franța pentru a duce compania la următorul nivel prin diversificarea portofoliului de produse și extinderea rețelei de distribuție. Jacques-Edouard Săvoiu, Managing Director Sarom Packaging, venea cu un background în producția de sticlă construit prin activitatea la Verallia Group, un alt mare jucător francez de pe piața de sticlă internațională. Paul-Eugène Săvoiu, Chief Operating Officer Sarom Packaging, a folosit expertiza economică acumulată în decursul timpului, optimizând continuu operațiunile companiei, susținând totodată demersurile privind digitalizarea. Sarom Packaging este o companie de familie, un aspect destul de frecvent în industria ambalajelor de sticlă, unde cunoștințele despre procesul extrem de complex de fabricație sunt transmise din generație în generație.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sticla premium, la mare căutare: ce cifre a înregistrat Sarom Packaging