Lectură de 3 minute

05 Mai 2020 - Știri și Noutăți

Ștefan Mandachi, Spartan: Ne-au majorat chiriile în mall-uri. Eu nu voi plăti chirie în perioada stării de urgență, cu riscul de a ajunge în instanță

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ștefan Mandachi, proprietarul lanțului de restaurante Spartan, a declarat, în cadrul retailArena Sessions, organizată de Wall-street.ro și Retail.ro, că centrele comerciale au majorat chiria pentru restaurantele pe care le deține și i-au cerut să plătească pentru lunile în care spațiile sunt închise. Antreprenorul a menționat că nu va plăti chiria în perioada stării de urgență, cu riscul de a fi dat în judecată.

„În raportul cu mall-urile, parcă trăiesc un paradox. Nu găsesc nicio explicație pentru care prigoana vine, în primul rând, din partea mall-urilor. Nu cred că nu există o minte limpede acolo care să deslușească gravitatea problemei. Noi, nu numai că am primit notificări să plătim chiriile, dar am primit notificări că s-au majorat chiriile în luna aprilie”, a declarat Mandachi.

Antreprenorul spune că nu va plăti chiria pentru spațiile pe care le deținele în centrele comerciale care s-au închis, începând cu 22 martie și până la finalizarea stării de urgență.

„Mi-am asumat orice risc, orice consecință și am spus: dacă ne puneți să plătim în mod absurd aceste chirii, sunt dispus să reziliez contractul. Deși am muncit umăr la umăr să construim și să aducem trafic în mall-uri, acum suntem tratați ca niște cârpe. Cu riscul de a distruge o parte de business, eu nu voi accepta să plătesc chiria, din data de 22, până când se iese din stare de urgență, cu riscul de a avea procese și cu riscul de a fi izgonit din mall-uri, pentru că e o plată absurdă și injustă”, a explicat Ștefan Mandachi.

În plus, omul de afaceri din Suceava susține că autoritățile ar fi trebuit să prevadă, legal, anularea plății chiriilor pentru mediul de afaceri, în perioada stării de urgență.

Am ajuns în această conjunctură și prin prisma unor lacune legislative. Pentru că, dacă la nivel de Guvern era o atenție mai mare, nu exista această lacună legislativă și se prevedea ca odată cu intrarea în stare de urgență, se anulează plata chiriilor în zonele în care, prin lege, nu ai voie să pătrunzi,

Ștefan Mandachi, Spartan

Încasări în scădere de Ziua femeii

De regulă, pe data de 8 martie, de Ziua femeii, încasările Spartan erau unele dintre cele mai mari pe parcursul anului. Însă, anul acesta, pe data de 8 martie, încasările au fost de circa 40% din încasările normale. Din momentul acela au început să tot scadă, până au ajuns, pe data de 18 martie la 15% din vânzări.

Citeste si:
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 

Antreprenorul sucevean a explicat că ar putea fi nevoit să renunțe la o partea din angajați, odată cu redeschiderea afacerilor.

„Pe 23 martie, odată cu ordonanța militară nr. 2, a intrat în vigoare și șomajul tehnic. Dar, de pe data de 9, când încasările s-au prăbușit, până pe 23, noi am plătit salariu integral pentru 1.100 de oameni. Avem 55 de restaurante împrăștiate în toată țara, dintre care cinci restaurante sunt stradale. Nu s-a vândut nimic nici la restaurantele stradale. Suceava nu va ieși din zona de urgență. Noi avem doar 10% din afacere în Suceava, restul e împrăștiat la nivel de țară. Noi vom reveni cu 1.000 de angajați. În primul rând, un restaurant pe care îl operam cu 20 de oameni, poate fi operat acum cu doar 3 oameni. În a doilea rând, echipele au fost consolidate în ultimii ani și acum mă trezesc că trebui să renunț la angajații pe care m-am chinuit să îi educ”, a spus Mandachi.

Rețeaua Spartan are 26 de locații proprii și 22 de locații în franciză.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ștefan Mandachi, Spartan: Ne-au majorat chiriile în mall-uri. Eu nu voi plăti chirie în perioada stării de urgență, cu riscul de a ajunge în instanță