Lectură de un minut

12 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Spania: Autoritățile cer supermarketurilor să plafoneze preţurile la alimente

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Autoritățile spaniole fac presiuni asupra supermarketurilor pentru a limita preţurile la produsele de bază, în condițiile în care inflaţia a trecut de 10%, iar pe lanțul producător-consumator preţurile alimentelor ajung să să fie mai mari cu până la 800%.

Ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz, le-a cerut comercianților să plafoneze preţurile la produsele de bază - lapte, ouă şi pâine în toate magazinele, lucru pe care supermarketurile nu-l agrează. Ele solicită, în schimb, reducerea TVA-ului pentru a putea să micșoreze preţurile.

Săptămâna viitoare, ar urma să aibă loc o întâlnire între ministrul Muncii și reprezentanţii tuturor lanţurilor de supermarketuri pentru a-i convinge să limiteze preţurile la produsele de bază, măsură menită să vină în ajutorul populației pentru a trece mai uşor peste iarnă. Există, însă, și membri ai Guvernului care spun că plafonarea preţurilor este ilegală.

Începând de luni, 12 septembrie, cea mai mare rețea de supermarketuri din Spania, cu peste o mie de magazine în toată ţara, a anunţat îngheţarea preţurilor la produsele esenţiale până pe 8 ianuarie 2023.

Concret, este vorba de 30 de produse și de o sumă de 30 de euro. Se urmează astfel modelul din țara de origine - Franța, unde retailerul a îngheţat deja preţurile la o sută de produse esenţiale, inclusiv îmbrăcăminte.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Spania: Autoritățile cer supermarketurilor să plafoneze preţurile la alimente