Lectură de 4 minute

24 Nov 2022 - Știri și Noutăți

Străzile comerciale din New York, cele mai scumpe din lume. Unde se situează Bucureștiul

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Fifth Avenue din New York și-a recâștigat poziția de cea mai scumpă arteră comercială din lume, în timp ce în premieră, cele mai mari chirii stradale din Europa se înregistrează pe Via Montenapoleone din Milano, depășind New Bond Street din Londra și Avenue des Champs Élysées din Paris, potrivit raportului ”Main Street Across the World 2022”, realizat de Cushman & Wakefield. Bucureştiul se menţine în top 50 oraşe analizate la nivel mondial și pe poziția 46 din 53 în clasamentul EMEA.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Fifth Avenue din New York, cu o chirie de referință a magazinelor stradale de 1.756 euro/mp/lună a revenit pe prima poziție în top, poziție pe care o cedase către Causeway Bay din Hong Kong în anul 2019.

În ediția din acest an, Causeway Bay a fost înlocuită în clasament de o altă arteră comercială din Hong Kong, Tsim Sha Tsui, unde chiria se situează la 1.261 euro/mp/lună.

Via Montenapoleone din Milano, cea mai scumpă stradă comercială din Europa

Pe locul al treilea la nivel mondial, Via Montenapoleone din Milano, cu 1.212 euro/mp/lună, a devenit pentru prima dată cea mai scumpă stradă comercială din Europa, depășind New Bond Street din Londra unde costul de închiriere al spațiilor stradale se situează la 1.195 euro/mp/lună și Avenue des Champs Élysées din Paris cu un cost de 922 euro/mp/lună.

Retail jobs

Raportul, lansat pentru prima dată în 1988, urmărește cele mai importante artere comerciale din 92 de orașe din punct de vedere al valorii chiriilor pentru spatii cu o suprafata medie de 150-200 metri pătrați, folosind datele companiei.

Studiul a fost realizat anual până în 2019, iar ediția din 2022 este prima publicată după acest an - permițând o perspectivă comparative a performanțelor de dinainte și după pandemie.

Bucureştiul, în top 50 orașe

Cu un nivel al chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială a oraşului, de 53 €/mp/lună, Bucureştiul se menţine în top 50 oraşe analizate la nivel mondial și pe poziția 46 din 53 în clasamentul EMEA, imediat în urma Varșoviei.

În Praga, Budapesta, Zagreb și Belgrad chiriile practicate pentru spaţii stradale sunt peste nivelul din Bucureşti, o valoare mai scăzută fiind consemnată în Sofia, Bratislava, Vilnius, Riga sau Skopje.

Citeste si:
Sărbătorile vin și la Mega Mall București: ce găsesc românii în centrul comercial
Sărbătorile vin și la Mega Mall București: ce găsesc românii în centrul comercial

Cum au evoluat chiriile în ultimii ani

Chiriile în destinațiile principale de retail la nivel mondial au scăzut în medie cu 13% în perioada de vârf a pandemiei Covid-19, dar ulterior au revenit la doar 6% sub nivelurile anterioare pandemiei. Creșterea globală a chiriilor în ultimul an a fost în medie de 2%, dar a variat foarte mult de la un o regiune la alta.

Zona Asia Pacific a fost cea mai afectată în perioada pandemiei, chiriile scăzând în medie cu 17%, în principal din cauza restricțiilor de circulație, care au afectat principalele destinații turistice internaționale.

În Europa Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) costul de închiriere a spațiilor stradale s-a redus în medie cu 11%, un impact semnificativ având loc în Irlanda, Regatul Unit, Spania și Franța, unde chiriile au scăzut în medie cu până la 28%. Pe de altă parte, comprimările chiriilor au fost minime în unele zone din Europa de Est, cum ar fi Slovacia și Slovenia.

În prezent, chiriile în EMEA se situează la doar 8% sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie, și mai mult decât atât la începutul anului 2022, volumul vânzărilor de retail în Uniunea Europeană a fost cu 4,1% mai mare comparativ cu nivelurile din momentul declanșării crizei sanitare. Cu toate acestea, redresarea a fost și va continua să fie dificilă din cauza inflației, cu impact atât asupra cererii de consum cât și asupra retailerilor.

La nivel global, chiriile au recuperat aproximativ 50% din scăderile înregistrate din momentul de vârf al pandemiei. O mare parte din această îmbunătățire a avut loc pe parcursul anului 2021 și la începutul anului 2022, înainte ca evenimentele economice globale din ultimele șase luni să înceapă să aibă un impact negativ asupra piețelor.

Raportul se concentrează pe chiriile practicate pentru spațiile cu o suprafață între 150-200 mp, situate pe cele mai bune artere comerciale din lume care, în multe cazuri, sunt legate de sectorul de retail de lux.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de consultanți ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, are 50.000 de angajați în peste 60 de țări și venituri de 9,4 miliarde de dolari.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Străzile comerciale din New York, cele mai scumpe din lume. Unde se situează Bucureștiul