Lectură de 3 minute

24 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Situația gazelor naturale în România și impactul asupra consumatorului

Advertorial

Abonează-te pe  

Cu prezență semnificativă pe piața de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, România reprezintă prima țară care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale, iar politicile guvernamentale orientate către eliminarea dependenței de importuri aplicate intens au condus la o exploatare intensivă a resurselor existente, având ca rezultat scăderea producției interne. 

Recent votata lege offshore prevede că România va avea întâietate la achiziţia gazelor naturale extrase din larg, iar profitul va fi împărţit între stat – 60% – și investitori – 40%.

Calitățile energetice și caracterul ecologic orientat către „energia verde” în raport cu alți combustibili fosili stabilizează gazele naturale pe o poziție avantajoasă, reprezentând o sursă de energie intermediară între „combustibilii murdari” care lasă amprentă de carbon și orientarea ecologică a tuturor resurselor naturale.

Folosite pentru a produce combustibili la scară industrială și privată, gazele naturale reprezintă, de asemenea, un ingredient necesar în producția de detergenți, fibre sintetice, vopsele, materiale plastice și cauciuc sintetic.

Gazul natural este un combustibil convenabil pentru echipamentele energetice staționare, cum ar fi cazane, turbine, uscătoare, cuptoare industriale de încălzire și aragazuri casnice și este, de asemenea, folosit în fabricarea becurilor sau a turbinelor cu gaz. Principala aplicație a gazelor naturale este, desigur, încălzirea gospodăriilor, adică automatizarea convenabilă și reglarea procesului de ardere care face ca tot mai multe gospodării să utilizeze instalații de gaz. În gospodării este folosit și pentru încălzirea apei sau pregătirea meselor.

Gazul natural face posibilă reducerea emisiilor de CO2 și oxizi de azot și sulf. Acest fapt și prețurile competitive au dus la recunoașterea gazului în Uniunea Europeană drept combustibil de tranziție pe drumul către neutralitatea climatică.

În România, libertatea de a alege între furnizorii de gaze naturale a permis dezvoltarea competitivă și creșterea ofertelor de gaze la nivelul mai multor companii, consumatorul beneficiind de multiple opțiuni în acest sens.

Din punct de vedere al soluțiilor personalizate pe nevoile consumatorilor, furnizorii de gaze naturale au găsit soluții inovative de distribuție a combustibilului de acest tip, iar utilizarea gazelor naturale a devenit o opțiune extrem de agreată pe piață în tranzacționarea de bunuri și proprietăți echipate în acest sens.

Citeste si:
eMAG și-a luat șef pe Financiar de la KPMG: Bogdan Văduva devine parte a grupului
eMAG și-a luat șef pe Financiar de la KPMG: Bogdan Văduva devine parte a grupului

Accesul la încălzirea cu centrală proprie cu funcționare pe gaz reprezintă și acum un avantaj ridicat atunci când se achiziționează o proprietate imobiliară, costurile ce parcurg din utilizarea acestui tip de combustibil fiind reduse semnificativ.

Multiplele avantaje ale utilizării combustibilului din categoria gazelor naturale oferă atât consumatorilor casnici sau industriali siguranța deciziei corecte, interesul pentru cântărirea atentă a celei mai avantajoase oferte de gaze naturale fiind unul crescut.

Ofertele existente modelează profilul consumatorului și îi influențează alegerile pe termen mediu și lung, paleta de servicii de furnizare și mentenanță a instalațiilor de gaz natural generând clienți din toate categoriile sociale.

La nivel macro, accesul liber la informație și posibilitatea de a alege în cunoștință de cauză oferă consumatorului casnic de gaze naturale pentru uz general siguranța deciziilor asumate, iar piața competitivă îi păstrează active spiritul de observație și nevoia de servicii de foarte bună calitate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Situația gazelor naturale în România și impactul asupra consumatorului