Lectură de 7 minute

12 Mai 2023 - Știri și Noutăți

Situația alimentară mondială. Indicele FAO privind prețurile alimentelor

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Indicele FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) al prețurilor alimentelor a înregistrat o medie de 127,2 puncte în aprilie 2023, cu 0,8 puncte (0,6%) mai mare decât în martie și cu aproximativ 31,2 puncte (19,7%) sub valoarea sa din aceeași lună a anului trecut. Ușoara revenire a indicelui în aprilie a fost determinată de o creștere puternica a indicelui de preț pentru zahăr, împreună cu o revenire a indicelui de preț pentru carne, în timp ce prețurile la cereale, produse lactate și uleiuri vegetale au continuat să scadă, potrivit Fao.org.

Sursa foto: Unsplash

Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. Acesta constă în calcularea unei medii a indicilor de preț pentru cinci grupe de produse de bază ponderate cu cotele medii de export ale fiecăreia dintre grupe. În aprilie, indicele FAO al prețurilor alimentelor a înregistrat o ușoară revenire.

Indicele FAO la prețul zahărului

Indicele FAO al prețului zahărului a înregistrat o medie de 149,4 puncte în aprilie, în creștere cu 22,4 puncte (17,6 %) față de martie, reprezentând a treia creștere lunară consecutivă și cel mai ridicat nivel din octombrie 2011. Creșterea prețurilor a fost legată, în principal, de îngrijorările profunde legate de noi deficite de rezerve de disponibilități la nivel mondial în sezonul 2022/23, ca urmare a unor noi revizuiri în scădere a previziunilor de producție pentru China și India, împreună cu o producție mai mică decât se aștepta în Thailanda și Uniunea Europeană.

În pofida perspectivelor pozitive pentru recolta de trestie de zahăr din 2023 în Brazilia, un început lent al recoltei din cauza precipitațiilor peste medie a împins din nou prețurile în sus. Creșterea prețurilor internaționale ale țițeiului și întărirea realului brazilian în raport cu dolarul american au contribuit, de asemenea, la creșterea generală a prețurilor mondiale ale zahărului.

Indicele FAO la prețul cerealelor

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a avut o medie de 136,1 puncte în aprilie, cu 2,4 puncte (1,7%) mai puțin decât în martie și cu 33,5 puncte (19,8%) mai puțin decât în anul precedent. Scăderea prețurilor mondiale la toate cerealele majore a compensat creșterea lunară a prețurilor la orez.

Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 2,3 la sută în aprilie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în principal din cauza disponibilităților ample de export din Federația Rusă și Australia. De asemenea, în aprilie, prețul porumbului la nivel modnial a scăzut cu 3,2 %, în principal din cauza ofertelor mai mari din punct de vedere sezonier în America de Sud, unde recoltarea a continuat, iar perspectivele favorabile indică o producție record în Brazilia.

În ceea ce privește alte cereale secundare, prețurile mondiale la orz și sorg au scăzut, de asemenea, cu 4,3 și, respectiv, cu 0,3 la sută, reflectând cererea mondială slabă și efectul de propagare a piețelor mai slabe ale grâului și porumbului.

În schimb, vânzările către cumpărătorii asiatici au stimulat prețurile internaționale la orez în aprilie. Ca urmare, cotațiile orezului la export au inversat cea mai mare parte a scăderilor înregistrate în martie 2023.

Citeste si:
Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii
Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii

Indicele FAO privind prețul uleiurilor vegetale

Indicele FAO privind prețul uleiurilor vegetale a înregistrat o medie de 130,0 puncte în aprilie, în scădere cu 1,8 puncte (1,3%) față de martie, reprezentând a cincea scădere lunară consecutivă. Scăderea continuă a indicelui de preț a reflectat efectul combinat al prețurilor mondiale stabile pentru uleiul de palmier și al scăderii cotațiilor pentru uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui.

După o scurtă revenire în martie, prețurile internaționale ale uleiului de palmier au rămas în general neschimbate în aprilie, pe măsură ce presiunea descendentă exercitată de cererea slabă de importuri în principalele țări importatoare a fost compensată de sprijinul oferit de oferta relativ scăzută din principalele țări producătoare.

În schimb, prețurile mondiale ale uleiului de soia au continuat să scadă, în general depreciate de impactul unei recolte sezoniere de soia potențial record în Brazilia, în ciuda unei perspective de producție puternic reduse în Argentina. În paralel, prețurile internaționale ale uleiului de rapiță și de floarea-soarelui au continuat să scadă, susținute în principal de oferta mondială abundentă și continuă pentru export.

Indicele FAO la prețul produselor lactate

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 124,6 puncte în aprilie, cu 2,2 puncte (1,7%) mai puțin decât în martie și cu 22,1 puncte (15,1%) sub nivelul din anul precedent. În aprilie, prețurile internaționale ale laptelui praf au scăzut pentru a zecea lună consecutiv, în principal din cauza impactului cererii mondiale de importuri, care a rămas în continuare slabă.

Achizițiile crescute din China și livrările mai mici din Noua Zeelandă au împiedicat o scădere a prețurilor mondiale la laptele praf integral care ar fi putut fi mai pronunțată, în timp ce creșterea livrărilor actuale din Europa de Vest a exercitat o presiune suplimentară în sensul scăderii prețurilor la laptele praf degresat.

Prețurile la brânzeturi au scăzut, de asemenea, în principal ca urmare a disponibilităților abundente exportabile din Europa de Vest, unde mai mult lapte este utilizat pentru producția de brânzeturi, în contextul creșterii sezoniere a producției de lapte. În schimb, prețurile mondiale ale untului au rămas destul de stabile, deoarece creșterea ofertei a fost, în general, suficientă pentru a satisface creșterea cererii de importuri pentru livrări pe termen scurt și lung.

Indicele FAO al prețurilor la carne

Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 114,5 puncte în aprilie, cu 1,5 puncte (1,3%) mai mare decât în martie și cu 7,4 puncte (6,1%) mai mic decât în aceeași lună a anului trecut.

În aprilie, prețurile internaționale la carnea de porc au crescut cel mai mult, reflectând creșterea importurilor în țările asiatice și constrângerile persistente ale ofertei în mai multe țări exportatoare importante, din cauza costurilor de producție ridicate și a problemelor de sănătate animală.

Între timp, prețurile mondiale la carnea de pasăre și-au revenit după nouă luni de scăderi continue, deoarece cererea de importuri a crescut în Asia, în timp ce în multe regiuni au continuat să existe constrângeri în ceea ce privește oferta, ca urmare a unor focare extinse de gripă aviară.

Prețurile internaționale la carnea de vită au crescut, de asemenea, ca răspuns la o scădere a ofertei de bovine pentru sacrificare, în special în Statele Unite. Prețurile la carnea de oaie, pe de altă parte, au rămas destul de stabile, deoarece abundența disponibilităților exportabile în Oceania aproape că a egalat creșterea importurilor în țările din Asia și Orientul Mijlociu.

* Spre deosebire de alte grupe de produse de bază, majoritatea prețurilor utilizate în calculul indicelui FAO al prețurilor la carne nu sunt disponibile în momentul calculării și publicării indicelui FAO al prețurilor la alimente; prin urmare, valoarea indicelui prețurilor la carne pentru cele mai recente luni este derivată dintr-o combinație de prețuri preconizate și observate. Uneori, acest lucru poate necesita revizuiri semnificative ale valorii finale a indicelui FAO al prețurilor cărnii, care, la rândul său, ar putea influența valoarea indicelui FAO al prețurilor produselor alimentare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Situația alimentară mondială. Indicele FAO privind prețurile alimentelor