Lectură de 3 minute

30 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Sistemului de Garanție-Returnare: RetuRO deschide a treia fabrică de sortare, la Bacău. Compania va angaja 70 de persoane în noua unitate 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Până la sfârșitul lunii aprilie 2024 va fi dată în funcțiune o a treia fabrică din cele 17 în care se vor derula operațiunile de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți în cadrul sistemului de Garanție-Returnare (SGR) care va deveni operațional începând cu 30 noiembrie 2023, anunță RetuRO, administratorul SGR. Unitatea va fi deschisă în parcul logistic ELI Parks Bacău și va avea o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. RetuRO va angaja 70 de oameni pentru această fabrică.

Sursa foto: Pixabay

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), se pregătește să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operațiunile de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți. Unitatea va fi operațională până la sfârșitul lunii aprilie 2024 și va avea 70 de angajați.

Noua fabrică are o suprafață de 7.800 de metri pătrați, iar echipamentul va fi furnizat și instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale.

Fabrica va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din județul Bacău va mai fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.

Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat pe 30 noiembrie

Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat în data de 30 noiembrie 2023 cu o singură fabrică de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate, respectiv fabrica din Bonțida, județul Cluj, va începe să funcționeze.

Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, județul Timiș. De asemenea, în perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare.

În calitate de administrator al Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRO va deschide în total 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Este pregătit RetuRO ca SGR să începă peste o lună?

Potrivit unui comunicat RetuRO, implementarea Sistemului Garanție-Returnare din România se confruntă cu multiple provocări la început, mai ales din cauza timpului de implementare a proiectului în România, de un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022.

Citeste si:
Schimbări majore la Lidl. Retailerul va renunța la etichetele de preț din hârtie 
Schimbări majore la Lidl. Retailerul va renunța la etichetele de preț din hârtie 

De exemplu, Malta și Slovacia, țări semnificativ mai mici ca suprafață, populație și proporția comerțului tradițional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obținerea licenței de administrator al sistemului.

Nu în ultimul rând, România are o infrastructura fragilă, o populație semnificativ mai mare în comparație cu cele mai recente țări europene care au implementat un Sistem de Garanție-Returnare, și distribuția operatorilor economici, care este aproape egală între zonele urbane și cele rurale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sistemului de Garanție-Returnare: RetuRO deschide a treia fabrică de sortare, la Bacău. Compania va angaja 70 de persoane în noua unitate