Lectură de 3 minute

30 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Sistemului de Garanție-Returnare: RetuRO deschide a treia fabrică de sortare, la Bacău. Compania va angaja 70 de persoane în noua unitate 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Până la sfârÈ™itul lunii aprilie 2024 va fi dată în funcÈ›iune o a treia fabrică din cele 17 în care se vor derula operaÈ›iunile de numărare È™i sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianÈ›i în cadrul sistemului de GaranÈ›ie-Returnare (SGR) care va deveni operaÈ›ional începând cu 30 noiembrie 2023, anunță RetuRO, administratorul SGR. Unitatea va fi deschisă în parcul logistic ELI Parks Bacău È™i va avea o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri È™i recipiente metalice È™i aproximativ un milion de sticle pe zi. RetuRO va angaja 70 de oameni pentru această fabrică.

Sursa foto: Pixabay

RetuRO, administratorul Sistemului de GaranÈ›ie-Returnare (SGR), se pregăteÈ™te să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, judeÈ›ul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operaÈ›iunile de numărare È™i sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianÈ›i. Unitatea va fi operaÈ›ională până la sfârÈ™itul lunii aprilie 2024 È™i va avea 70 de angajaÈ›i.

Noua fabrică are o suprafață de 7.800 de metri pătrați, iar echipamentul va fi furnizat și instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale.

Fabrica va fi echipată cu opt maÈ™ini industriale de sortat PET-uri È™i doze È™i alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri È™i recipiente metalice È™i aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din judeÈ›ul Bacău va mai fi dotată È™i cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră È™i două prese de balotat cu o capacitate de producÈ›ie de peste 130 de baloÈ›i pe zi.

Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat pe 30 noiembrie

Sistemul GaranÈ›ie-Returnare va fi lansat în data de 30 noiembrie 2023 cu o singură fabrică de numărare È™i sortare a ambalajelor de băuturi colectate, respectiv fabrica din BonÈ›ida, judeÈ›ul Cluj, va începe să funcÈ›ioneze.

Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, judeÈ›ul TimiÈ™. De asemenea, în perioada următoare, RetuRO va anunÈ›a È™i alte locaÈ›ii strategice care vor intra în pregătire pentru susÈ›inerea Sistemului GaranÈ›ie-Returnare.

În calitate de administrator al Sistemului de GaranÈ›ie-Returnare, RetuRO va deschide în total 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianÈ›i. Acestea vor fi numărate, sortate È™i pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producÈ›ia de noi ambalaje de băuturi.

Este pregătit RetuRO ca SGR să începă peste o lună?

Potrivit unui comunicat RetuRO, implementarea Sistemului GaranÈ›ie-Returnare din România se confruntă cu multiple provocări la început, mai ales din cauza timpului de implementare a proiectului în România, de un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022.

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

De exemplu, Malta și Slovacia, țări semnificativ mai mici ca suprafață, populație și proporția comerțului tradițional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obținerea licenței de administrator al sistemului.

Nu în ultimul rând, România are o infrastructura fragilă, o populaÈ›ie semnificativ mai mare în comparaÈ›ie cu cele mai recente țări europene care au implementat un Sistem de GaranÈ›ie-Returnare, È™i distribuÈ›ia operatorilor economici, care este aproape egală între zonele urbane È™i cele rurale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Sistemului de GaranÈ›ie-Returnare: RetuRO deschide a treia fabrică de sortare, la Bacău. Compania va angaja 70 de persoane în noua unitateÂ