Lectură de 8 minute

14 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri ca urmare a creșterii prețurilor: Industria alimentară se află în pragul falimentului

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta solicită Guvernului să ia măsuri imediate pentru industria alimentară, afirmând că, fără acestea "industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale". 

Sindicaliștii declară că situația nu este aceeași ca cea prezentată de Guvern și că România riscă să se confrunte cu o secetă severă anul acesta.

,,În ciuda situaţiei internaţionale extrem de tensionate şi a efectelor sale din ce în ce mai negative în plan economic, Guvernul continuă să trateze cu iresponsabilitate situaţia. În timp ce ţări din jurul nostru au început să anunţe restricţii în ceea ce priveşte exporturile de cereale, Ministerul Agriculturii din România nu ia în calcul o astfel de măsură.

Atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi alţi miniştri susţin că România are suficiente rezerve de grâu, porumb şi floarea soarelui, astfel că nu trebuie să ne facem griji, iar exporturile nu ar trebui oprite pentru că avem excedent. Avem excedent acum, pentru că anul trecut am avut o recoltă record, de circa 11,4 milioane de tone de grâu la un consum mediu la nivel naţional de circa 4,6 milioane de tone, dar pot spune premierul României şi membri Guvernului că acest lucru se va întâmpla şi cu recolta de anul acesta? Evident că nu, mai ales că există deja semne că riscăm să ne confruntăm anul acesta cu o secetă severă'', au transmis reprezentanții Sinadlimenta.

În plus, ,,embargoul economic impus Rusiei loveşte mult mai puternic în economia românească decât în cea a ţărilor Occidentale şi SUA'', mai afirmă sindicaliștii.

,,Guvernul român face jocul marilor traderi de cereale. Cotaţiile grâului au explodat, dar banii îi ocolesc pe fermierii români. Industria alimentară se află în pragul falimentului, timp în care năsurile promise de guvernanți au rămas la stadiul de teorie și promisiuni. Milioane de români obligați de guvernele ultimilot doi ani să trăiască în sărăcie extremă. Cerem Guvernului României să publice un ghid pentru supraviețuire, dacă tot este incapabil să crească nivelul de trai'', a fost mesajul lui Dragoş Frumosu, președintele Sindalimenta.

Producția de grâu, mai mică anul acesta

Președintele Sindalimenta a mai adăugat că producția viitoare de grâu ar putea fi mai mică anul acesta în mai multe țări exportatoare și a enumerat Ucraina, China și SUA. În plus, Sindalimenta subliniază că nu este cert dacă ne putem baza pe exporturile de grâu rusesc, având în vedere sancțiunile economice impuse acestei țări, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

,,Producţia viitoare de grâu ar putea fi mai mică anul acesta în multe ţări mari exportatoare. De exemplu în Ucraina, care recent a interzis exporturile de grâu până la sfârşitul anului, este pusă sub semnul întrebării recolta din acest an din cauza războiului. În China, oficialităţile au anunţat deja că starea recoltei de grâu a ţării ar putea fi "cea mai rea din istorie", potrivit presei internaţionale, din cauza ploilor din toamna anului trecut.

Citeste si:
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023

Pe de altă parte, stocurile de grâu deţinute de comercianţii şi fermierii chinezi au fost reduse brusc în 2021, ceea ce vor reduce şi mai mult cantităţile de grâu disponibile pentru export. În ceea ce priveşte producţia din SUA, ea ar putea fi sub media anuală din cauza secetei. Deocamdată nimeni nu ştie dacă se va putea conta anul acesta pe exporturile de grâu rusesc, având în vedere sancţiunile economice impuse acestei ţări'', a mai transmis președintele Sindalimenta.

Mai mult, cu o cerere tot mai mare la nivel mondial, cu stocuri în scădere și cu prețuri tot mai mari îna ceastă perioadă, situaţia pe piaţa mondială a grâului se va tensiona şi mai mult în perioada următoare, mai spune liderul sindical. În plus, președintele Sindalimenta declară că marile rezerve de grâu alr României nu sunt deținute de stat sau de fermieri.

,,În aceste condiţii a spune că România nu are niciun fel de probleme cu stocurile este o mare eroare, iar efectele le vom deconta cu toţii într-un viitor nu prea îndepărtat. Dacă mai adăugăm şi faptul că marile rezerve de grâu ale României nu sunt deţinute de stat sau de fermieri, ci de câteva companii transnaţionale specializate în comerţul cu produse agricole, avem tabloul complet al situaţiei şi explicaţia de ce statul român evită să ia măsura interzicerii exporturilor de cereale'', a mai spus Dragoș Frumosu.

Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri

Guvernul trebuie să se pregătească dacă doreşte să existe pe rafturi mâncare românească şi să ia în calcul măsuri precum: reabilitarea imediată a sistemului de irigaţii, găsirea unei soluţii optime, astfel incât România să producă îngrăşăminte pentru agricultură, preţ subvenţionat pentru motorina folosită în agricultură, prin eliminarea accizelor și măsuri urgente pentru industria alimentară, în strânsă conlucrare cu reprezentanții ndustriei pentru stoparea creşterii preţurilor - TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie si gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea preţurilor la energie şi gaze până la sfârșitul anuluiRusia și Ucraina asigură 30% din exportul mondial de grâu, iar palfonarea prețurilor la utilități acoperă doar 30% din pierderile sectorului de morărit și panificație.

,,Fără aceste măsuri ndustria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale. Preţurile urcă practic de la o zi la alta din cauza războiului ruso-ucrainian, iar dacă de referim la agricultură, să nu uităm că cele două ţări asigură 30% din exportul mondial de grâu.

Vorbim despre o listă foarte lungă de probleme cu care se confruntă agricultura şi industria alimentară, dar pe care Guvernul o ignoră, deşi Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA a solicitat în repetate rânduri discutarea ei. Până acum doar promisiuni şi teorie, nimic concret'', a mai spus pre;edintele Sindalimenta.

Mai mult, Sindalimenta subliniază că tot mai multe companii riscă să se închidă în cazul în care măsura plafonării tarifelor la utilităţi nu va fi acompaniată şi de alte măsuri și că importurile de îngrăşăminte chimice vor contribui la scumpirea producţiei de cereale cu circa 30% anul acesta.

,,Accentuarea instabilităţii în ceea ce priveşte asigurarea fluxurilor de materii prime necesare industriei alimentare, mai ales că multe state vor lua decizia diminuării sau restricţionării temporare a comerţului agroalimentar, va avea un impact imediat şi puternic asupra industriei alimentare româneşti. Multe unităţi se vor închide, şomajul va creşte, iar în final va fi afectată inclusiv securitatea şi siguranţa alimentară a României'', a mai spus Sindalimenta.

Federația susține că românul nu își permite să suporte creșterile permanente de prețuri care au dus la o scădere a niveluluid e tari în ultimii doi ani dacă sunt luate în considerare actualele salarii.

,,Când peste 1,2 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie, care este de 1.524 de lei net, iar coşul zilnic este 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură; de 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi fără copii; de 5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi un copil; de 7.234 lei pe lună pentru o familie compusă din doi adulţi şi doi copii, aşteptăm de la Guvernul României elaborarea şi publicarea unui ghid de supravieţuire pentru românii disperaţi, dacă tot nu are soluţii pentru ca viaţa multor dintre aceştia să nu mai fie un calvar'', a mai transmis Sindalimenta.

Potrivit pre;edintelui Federației, "creşterea economică cu care se laudă mereu Florin Cîţu, preşedintele PNL şi fost premier, este doar pe hârtie şi în buzunarele unora, abonaţi mereu la contracte cu statul".

,,Domnilor guvernanţi, nu neglijaţi industria alimentară dacă doriţi, aşa cum susţineţi, ca produsele româneşti sa fie pe rafturile magazinelor, dacă vreţi produse de calitate, proaspete şi la preţuri reale, nu de speculă. Domnilor guvernanţi, sprijiniţi micii producători pentru că marfa lor poate înlocui importurile de alimente, reglementa preţurile şi ne poate aduce plus valoarea de care avem nevoie. Nepăsarea de care daţi dovadă şi interesul pe care îl manifestaţi pentru lucruri neimportante, ne pot distruge'', a fost mesajul președintelui Sindlaimenta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri ca urmare a creșterii prețurilor: Industria alimentară se află în pragul falimentului