Lectură de 4 minute

27 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Sfaturi minimaliste pentru a avea succes în budgeting și finanțe personale 

Advertorial

Abonează-te pe  

Gestionarea banilor este un subiect pe care mulți dintre noi nu l-am abordat decât în momentul în care am ajuns adulți și a fost nevoie să descoperim lumea finanțelor personale pentru a ne descurca între salarii. O strategie foarte bună pentru a excela la capitolul „cum cheltuim eficient banii câștigați” este să privim lucrurile dintr-un punct de vedere minimalist. 

Sursa foto: Pixabay

Ce este minimalismul? Un curent de lifestyle care a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani ce presupune eliminarea tuturor distracțiilor din viața noastră, permițându-ne să ne concentrăm doar pe lucrurile care contează cu adevărat. O astfel de gândire este foarte utilă și în domeniul finanțelor personale.

Care sunt cele mai bune sfaturi minimaliste care ne pot ajuta să ne gestionăm mai eficient banii?

1. Țineți cheltuielile mai mici decât veniturile

Acest sfat apare nu doar în curentul minimalist, ci și în credința populară. Normal, trebuie să cheltuim maxim cât câștigăm. Acest lucru, însă, nu este atât de ușor în epoca în care poți obține un credit online rapid pe card cu un singur click, din confortul propriei locuințe.

Pentru a pune în aplicare acest sfat aveți nevoie de multă răbdare, voință și organizare. Există câteva strategii care vă pot ajuta să vă controlați finanțele:

  • Strategia cash - scoateți toate veniturile în cash imediat ce le primiți și organizați banii în plicuri dedicate: cheltuieli obligatorii (facturi, chirie etc.), economii și cheltuieli facultative. Unii oameni se opresc din cheltuit inutil atunci când văd cu proprii ochi cum se subțiază plicul cu cheltuieli facultative.
  • Strategia zero credit - refuzați deschiderea cardurilor de credit atunci când știți că nu puteți controla impulsul de a cheltui bani inutil. În momentul în care primiți banii de salariu (sau alte venituri) pe card achitați rapid cheltuielile obligatorii și păstrați restul de bani pentru cheltuieli inutile și economii. Atunci când banii se termină, nu veți mai putea cheltui în plus.
  • Strategia „partenerul de viață” - dacă aveți încredere în partenerul de viață sau altă persoană apropiată care vă poate gestiona banii mai eficient, puneți la cale un plan de budgeting împreună cu această persoană și oferiți-le lor ocazia de a vă gestiona banii conform regulilor stabilite împreună. Când nu veți mai avea acces la bani pentru a-i cheltui inutil, veți reuși să vă mențineți cheltuielile la minim.

2. Reduceți cheltuielile inutile

„Am neapărată nevoie de mașină sau aș putea să renunț la ea pentru a folosi transportul în comun?” Întrebați-vă acest lucru despre majoritatea lucrurilor consumatoare de bani din viața dumneavoastră și veți realiza cât de mulți bani pierdeți lunar pe lucruri de care nu aveți, cu adevărat, nevoie.

Mai mult, renunțați la cheltuielile care nu doar vă pierd bani, ci vă afectează și sănătatea, cum ar fi mâncarea fast-food și băuturile carbogazoase. Minimalismul se poate aplica atât în viața fiananciară, ci și în cazul transportului și al nutriției. Păstrând totul simplu veți salva bani, dar vă veți crește și gradul de sănătate fizică și psihologică.

3. Atenție la inflația stilului de viață

Minimalismul presupune menținerea simplității în viață, indiferent de venituri. Atunci când știți cu adevărat ce nevoi aveți, suma pentru a le îndeplini cu brio în fiecare lună va rămâne constantă. Astfel, minimalismul este excelent pentru cazurile în care reușiți să vă creșteți veniturile, dar nu vă lăsați păcăliți de nevoia de a cheltui mai mult pe lucruri inutile.

Citeste si:
Topul scumpirilor înregistrate în februarie: cât de mult a urcat prețul detergenților și al alimentelor
Topul scumpirilor înregistrate în februarie: cât de mult a urcat prețul detergenților și al alimentelor

Minimaliștii utilizează diferența dintre cheltuieli și venituri pentru a investi, pentru a călători cu buget redus sau pentru a deschide afaceri. Adevărul este că posibilitățile sunt nelimitate atunci când reușești să economisești o sumă frumoasă de bani în urma unui stil de viață care nu presupune foarte multe nevoie de îndeplinit.

Până la urmă, succesul pe plan financiar este are un grad ridicat de subiectivitate. Minimalismul este un curent de lifestyle foarte popular, dar acest lucru nu înseamnă că se potrivește oricui. Dacă nu vă regăsiți în aceste idei nu înseamnă că nu puteți găsi alte modalități pentru vă gestiona banii într-un mod în care să vă satisfacă pe termen lung. Mai mult, frumusețea minimalismului constă și în laxitatea cu care putem adapta ideile și conceptele curentului la viața noastră. Posibilitățile sunt nelimitate, iar atât timp cât duc la liniște și siguranță pe plan financiar puteți considera orice alegere un succes!

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sfaturi minimaliste pentru a avea succes în budgeting și finanțe personale