Lectură de un minut

22 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Se interzice vânzarea de alcool către minori. Parlamentul a adoptat legea

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Parlamentului României a adoptat legea L174/2023 privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, care prevede interdicția de comercializare a băuturilor alcoolice către minori.

Sursa foto: Pixabay

Inițiativa legislativă aparține Asociației Berarii României care a sesizat existenţa unui vid legislativ în ceea ce privește vânzarea de alcool către minori. Modificările aduse legii vin în întâmpinarea nevoii de reglementare a comercializării băuturilor alcoolice către persoanele sub 18 ani. Astfel:

  • Legea prevede interdicția de comercializare sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice;
  • În cazul încălcării acestei interdicții se dispune măsura suspendării activității localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile;
  • Contravenția poate fi sesizată și de către organele de ocrotire socială.

Studiile de piață în privința consumului de alcool în rândul minorilor indică faptul că există un grad mai mare de risc în cazul persoanelor de 15-16 ani, această perioadă fiind o etapă critică a dezvoltării adolescenților.

Așadar, inițiativa Asociației Berarii României a urmărit de-a lungul ultimilor ani prevenirea comercializării și distribuirii cu titlu gratuit a alcoolului către minori, prin clarificarea și înăsprirea sancțiunilor, ca măsură legislativă necesară în contextul efortului de reducere a consumului de alcool în rândul tinerilor și a efectelor negative asociate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Se interzice vânzarea de alcool către minori. Parlamentul a adoptat legea