Lectură de 2 minute

29 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Salata tradițională cu icre de crap devine al zecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Salata tradițională cu icre de crap devine al zecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european, arată o hotărâre publicată miercuri, 29 septembrie.

Pe lângă cele 9 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată) și Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), se alătură cel de al zecelea, salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), anunță Ministerul Agriculturii.

Plăcintă dobrogeană este un nou produs pe care România îl are în etapa de opoziție europeană, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate.

Denumirea produsului „Salată tradițională cu icre de crap” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Specialitate Tradițională Garantată (STG) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, fiind o rețetă tradiţională, transmisă de la o generație la alta de peste 30 de ani.

Ingredientele salatei cu icre de crap

Produsul „Salată tradițională cu icre de crap - STG” este o cremă omogenă, la obținerea căreia se folosesc următoarele ingrediente tradiționale: icre de crap, mix de icre de pește de apă dulce, ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, zeamă de lămâie, sare.

Salata tradițională cu icre de crap – STG este realizată în două variante: cu sau fără ceapă fiartă. Icrele de crap sărate care dau denumirea produsului sunt menționate încă din anul 1916, în lucrarea „Pescăria și pescuitul în România”, de Grigore Antipa.

A doua materie primă din rețeta produsului o constituie „mixul de icre de pește de apă dulce”, menționate în aceeași lucrare, cunoscute sub denumirea de ,,Tarama”. Rolul mixului de icre de pește de apă dulce este de a conferi consistență produsului și de a amplifica gustul icrelor sărate de crap prin faptul că acestea au la bază în special icre de la specii din familia Ciprinide sărate și maturate.

Citeste si:
România vrea să înființeze un laborator pentru a analiza mierea importată din afara UE
România vrea să înființeze un laborator pentru a analiza mierea importată din afara UE
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Salata tradițională cu icre de crap devine al zecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european