Lectură de 3 minute

02 Nov 2020 - Știri și Noutăți

Salamul de Sibiu și-a mentinut producția în perioada pandemiei la 3.000 de tone

Andra Imbrea

Salamul de Sibiu, primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene, și-a menținut constantă producția și în acest an provocator pentru toate afacerile, cu 3.000 de tone de salam produse în 2020. Totuși, în cadrul categoriei se dezvoltă un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezintă aproximativ 6% din totalul vânzărilor de Salam de Sibiu.  

Salamul de Sibiu, renumit că o delicatesă locală, a devenit în 2016 primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene. În cadrul proiectului european "Enjoy it's from Europe", pentru al treilea an de desfășurare Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) a pregătit spoturile de promovare (disponibile pe Youtube și pagina de promovare a programului www.sibiusalamipgi) care fac cunoscută metoda de producție și calitatea intrinsecă a salamului care au stat la baza obținerii Indicației Geografice Protejate (IGP).

APSS, organizație care a luat naștere în 2014 în urma colaborarii a șase producători locali din Romania – Agricola, Angst, Aldis, Scandia, Cris-Tim, Reinert si Cris-Tim - își dorește să facă cunoscut Salamul de Sibiu IGP și peste granițele tarii și să consolideze poziționarea acestuia că brand de țară.

Care este povestea Salamului de Sibiu

Retail jobs

Povestea Salamului de Sibiu a început acum mai bine de 100 de ani, iar istoria Salamului de Sibiu ne arată, prin dovezi certe, că producția celebrului sortiment a început concomitent în cel puțin două zone, în Mediaș și arealul Văii Prahovei. Atunci când popularitatea să a crescut peste hotare, exportul se făcea prin Vama Sibiu, pentru că acesta era punctul de trecere spre teritoriul austro-ungar. Ștampila de export aplicată pe documente bifa ”Vama Sibiu”, iar ușor-ușor, numeroasele comenzi, venite din partea colaboratorilor externi, aveau mențiunea ”Salam din Vama Sibiu”. La scurt timp, produsul a devenit cunoscut publicului că ”Salam de Sibiu”. Mezelarii au început să producă Salam de Sibiu încă din 1895. La începutul secolului XIX, mezelarii locali au adaptat rețeta și procesul de producere pe care le-au transmis din generație în generație.

Odată cu dobândirea recunoașterii oficiale la nivel European, Salamul de Sibiu primește astfel denumirea de “Indicație Geografică Protejată”, acesta devenind un produs de mândrie națională. Potrivit legislației europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicația geografică protejată se referă la "numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei țări, care servește la desemnarea unui produs originar din această arie geografică și a cărui calitate sau reputație poate fi atribuită mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali și/sau umani) și a cărui producție/ prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită" potrivit euractiv.ro.

Înființată la data de 7 mai 2014, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu îi reunește pe singurii dintre ei acreditați să producă adevăratul Salam de Sibiu: Agricola Bacău, Aldis Calarași, H&E Reinert Brasov, Salsi Sinaia și Scandia România. Misiunea Asociației este menținerea Indicației Geografice Protejate, și dezvoltarea durabilă a producției, precum și sprijinirea producătorilor, pe plan național și internațional.

Citeste si:
Afaceri în creștere pentru producătorul de hârtie igienică Elfi, în 2021: „O familie alocă între 40 și 70 lei”
Afaceri în creștere pentru producătorul de hârtie igienică Elfi, în 2021: „O familie alocă între 40 și 70 lei”
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Salamul de Sibiu și-a mentinut producția în perioada pandemiei la 3.000 de tone