Lectură de 6 minute

15 Feb 2023 - Știri și Noutăți

S-a dublat numărul românilor care au preferat transportul cu autocare verzi. Ce arată cifrele Flix

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Flix SE, furnizorul de servicii de mobilitate sustenabile și accesibile, a raportat cifre record cu ocazia celei de-a zecea aniversări a primei curse FlixBus. Cu un venit global de peste 1,5 mld. euro și profitabilitate la nivel de EBITDA, 2022 a fost cel mai de succes an din istoria Flix.

Sursa foto: FlixBus/ Facebook

Compania a înregistrat o creștere a veniturilor de 185% față de 2021. Peste 60 de milioane de pasageri din 40 de țări au folosit serviciile FlixBus, FlixTrain, Greyhound în America de Nord și Kamil Koç în Turcia. De la înființarea companiei, Flix a transportat aproape 300 de milioane de călători.

Compania a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de cel puțin 20% pentru 2023 și intenționează să continue să investească în extinderea serviciilor FlixBus, cât și a FlixTrain. În plus, sustenabilitatea va continua să fie în centrul strategiei de creștere a Flix Group.

Flix înregistrează creșteri record ale numărului de pasageri în toate regiunile – FlixBus și FlixTrain au transportat peste 38 de milioane de călători în Europa în 2022

În ciuda restricțiilor de călătorie impuse de COVID-19 în multe țări în primul trimestru al anului, peste 60 de milioane de persoane au călătorit cu autocarul și trenul pe distanțe lungi prin intermediul serviciilor oferite de Flix și de partenerii săi. La nivel global, Flix operează în 40 de țări de pe 4 continente.

Observăm că toate piețele în care operăm și-au revenit foarte bine după pandemie. Continuăm să ne consolidăm poziția pe piețele consacrate și să ne extindem în continuare oferta în noi țări pentru a oferi mobilitate sustenabilă unui număr și mai mare de oameni.

André Schwämmlein, co-fondator și CEO al Flix

Flix operează în 35 de țări europene, deservind un total de aproape 3.000 de destinații. În timp ce își consolidează poziția de lider pe piețe cheie precum Germania, Franța, Italia sau Polonia, FlixBus și-a extins oferta de călătorii și în noi piețe, precum Portugalia, Regatul Unit și Țările Baltice. În total, FlixBus și FlixTrain au transportat peste 38 de milioane de călători în Europa în 2022.

În România, FlixBus și-a dublat numărul pasagerilor și a extins semnificativ oferta internațională în 2022

În România, datorită revenirii puternice a cererii de călătorii după pandemia COVID-19 și a interesului pentru a mobilitate colectivă și sustenabilă, FlixBus și-a dublat numărul de curse și și-a extins semnificativ oferta internațională în 2022. Pe plan local, cererea de călătorii cu autocarul a urmat tendința de creștere raportată la nivel global, FlixBus transportând peste 145 de mii de pasageri din România și Bulgaria.

Citeste si:
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta

Pentru regiune, numărul pasagerilor care au folosit autocarele verzi s-a dublat față de vara trecută.

"În România, există o cerere tot mai puternică pentru servicii de transport digitale și accesibile, iar autocarul poate fi un element important pentru a susține turismul și incluziunea socială. În acest moment, transportul de persoane din România se află la o răscruce de drumuri și ar putea alege calea schimbării spre deschiderea pieței și să permită coexistența operatorilor existenți și a noilor veniți, pentru a crește libertatea de mișcare și pentru a oferi serviciile de transport pe care românii le doresc și le merită. Un astfel de pas ar alinia România la obiectivele europene de decarbonizare a transportului și ar susține tranziția spre servicii de mobilitate sustenabile", a declarat Adrian Rășoiu, reprezentantul Flix în România.

În regiune, în 2023 Flix își propune să consolideze cooperarea cu operatorii locali, să crească numărul de destinații la nivel internațional și să îmbunătățească și mai mult oferta pentru zonele izolate cu o conectivitate redusă. Anul trecut, compania a început să opereze primele linii verzi între București și Istanbul, conectând Turcia la rețeaua europeană a Flix.

Din 2019, liderul pieței turcești, Kamil Koç, face parte din grupul Flix, deservind peste 300 de destinații și aducând mobilitatea verde și inteligentă pentru locuitorii din Turcia. Anul trecut, peste 13 milioane de pasageri au utilizat serviciile Kamil Koç, ceea ce face din Turcia una dintre cele mai mari și mai importante piețe de transport cu autocarul pe distanțe lungi din întreaga lume. Sub umbrela Flix North America, pasagerii Greyhound și FlixBus au acces la o rețea extinsă care ajunge la aproape 2.300 de destinații în Statele Unite, Canada și Mexic.

Anul trecut, mai mult de 8 milioane de pasageri au folosit FlixBus și Greyhound în America de Nord. În plus, Flix a început operațiunile în Brazilia în decembrie 2021 și deservește acum 33 de destinații pe cea mai mare piață de transport cu autocarul din America de Sud. Flix va continua să își extindă rețeaua în regiune și în 2023.

O nouă țară intră în rețeaua Flix în 2023

Următoarea etapă a expansiunii globale pentru FlixBus va fi lansarea operațiunilor în Chile în 2023. După Brazilia, Chile va fi a doua piață FlixBus din America de Sud și a 41-a țară din lume cu autocare verzi pe distanțe lungi pe șosele. FlixTrain va fi, de asemenea, o parte esențială a expansiunii Flix în viitor și va juca un rol crucial în modelarea peisajului mobilității. Alimentată de evoluțiile pozitive la nivel de reglementare, calea ferată europeană a devenit o piață de creștere promițătoare.

Recent, FlixTrain a anunțat că va face parte din serviciile pilot ale UE pentru a stimula transportul feroviar transfrontalier în anii următori, cu conexiuni între Germania și Elveția, precum și între Germania și Suedia.

Sustenabilitatea în centrul strategiei Flix

În 2022, numai prin utilizarea unor vehicule de ultimă generație și prin încurajarea oamenilor să aleagă opțiunile de călătorie colectivă în locul autoturismelor personale și al altor moduri de transport, au fost evitate 818.000 de tone de CO2. Sistemul de compensare pentru pasageri este explicat aici.

Din 2015, peste 98.000 de tone de CO₂ au fost compensate, ceea ce echivalează cu peste 3,7 miliarde de km parcurși de FlixBus. La nivelul reducerii impactului asupra mediului înconjurător, transformarea flotei joacă un rol cheie pentru Flix. Compania a fost pionierul primelor autocare electrice și al panourilor solare pe distanțe lungi, a lansat linii de biogaz și biocombustibil colza și și-a unit forțele cu actori importanți din industrie pentru a încuraja utilizarea unor sisteme de propulsie alternative pe rutele lungi: exemple în acest sens includ acordul cu Freudenberg Sealing Technologies și ZF pentru lansarea primului autocar alimentat cu hidrogen verde din Europa și parteneriatul cu Daimler Buses pentru dezvoltarea unui sistem de propulsie complet electric pentru autocarele de cursă lungă.

Flix este un pionier în sectorul transportului public, oferind alternative sustenabile pentru călătorii convenabile și accesibile prin intermediul mărcilor FlixBus și FlixTrain. Flix a operat primele trenuri ecologice pe distanțe lungi în 2018, a inițiat un proiect-pilot pentru autocare pe distanțe lungi complet electrice în 2018 și a lansat primele autocare pe distanțe lungi alimentate cu biogaz din UE în 2021.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  S-a dublat numărul românilor care au preferat transportul cu autocare verzi. Ce arată cifrele Flix