Lectură de 2 minute

24 Jan 2024 - Știri și Noutăți

Rusia revocă dreptul celor de la Carlsberg de a vinde în alte țări berea Baltika

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Carlsberg nu are dreptul sa comercializeze marca de bere a fostului său partener local pe unele piețe internaționale, a decis un tribunal rus, revocând drepturile de proprietate intelectuală ale producătorului danez de bere după ce Moscova a confiscat activele sale locale.

Sursa foto: Pixabay

Moscova a preluat în iulie controlul asupra participației deținute de Carlsberg la Baltika, cel mai mare producător de bere din Rusia, și a plasat-o sub "administrare temporară", ceea ce l-a determinat pe directorul general al grupului Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, să declare că afacerea i-a fost furată, notează ESM.com.

La momentul preluării activelor, Baltika a semnat acorduri prin care a transferat drepturile de marcă către entități Carlsberg din străinătate, fără implicarea noului președinte al companiei, Taimuraz Bolloev, potrivit unui raport al ziarului Vedomosti.

Baltika poate continua să folosească mărcile Carlsberg în Rusia

Sub controlul Moscovei, Baltika a cerut apoi tribunalului de arbitraj din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad să declare nul acordul de licență care dădea Carlsberg drepturile de utilizare a produselor Baltika în Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Ucraina, Tadjikistan, Mongolia și Turkmenistan.

Prim-vicepreședintele Baltika, Alexander Dedegkaev, a apelat la Kremlin pentru ajutor, a raportat Vedomosti în decembrie.

Instanța a satisfăcut în totalitate cererea Baltika, se arată într-o decizie din 22 ianuarie. Nu au fost furnizate detalii suplimentare, deoarece instanța a respectat o sesiune închisă din cauza prezenței unor documente care conțin secrete comerciale.

Carlsberg a refuzat să comenteze. Baltika nu a răspuns imediat.

Carlsberg acceptase să își vândă activitatea din Rusia cu mai puțin de o lună înainte de sechestru. Afacerea evidențiază dificultatea cu care se confruntă companiile occidentale în încercarea de a extrage fonduri din Rusia, în condițiile în care acestea renunță la active în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Citeste si:
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani

Separat, o instanță rusă a decis în decembrie că Baltika poate continua să folosească mărcile Carlsberg în Rusia, chiar dacă Carlsberg a revocat licențele Baltika.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Rusia revocă dreptul celor de la Carlsberg de a vinde în alte țări berea Baltika