Lectură de 3 minute

18 Oct 2022 - Știri și Noutăți

Românii pot afla cum se prepară pâinea în una dintre brutăriile din București: Ziua Brutăriei Deschise la Pain Plaisir

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Românii sunt mari consumatori de pâine și de produse de panificație și de aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii, Pain Plaisir inițiază Ziua Brutăriei Deschise, în noua unitate de producție din incinta Sema Parc, în data de 21 octombrie, începând cu ora 11:00. Vizitatorii, mici și mari, se pot înscrie începând de azi, 18 octombrie, la bonjour@painplaisir.ro.

Sursa foto: Pain Plaisir

Ziua Mondială a Pâinii (World Bread Day) este sărbătorită în fiecare an pe 16 octombrie, începând din 2001, inclusiv în România, iar cu această ocazie Pain Plaisir își propune să transparentizeze procesul de fabricare al pâinii artizanale și să ajute publicul să conștientizeze importanța ingredientelor din pâine, precum și avantajele dospirii îndelungate fără drojdie, cu maia, un agent de fermentare natural, obținut din pâine și apă.

„Prin inițiativa porților deschise, numită „Brutăria fără secrete” ne dorim să arătăm clienților și iubitorilor de pâine artizanală care este procesul de fabricare al produselor de panificație, să le explicam importanța calității ingredientelor și de ce maiaua este cel mai bun prieten al brutarului, dar și al consumatorului final. Ideea din spatele Pain Plaisir a fost foarte simplă, și anume să producă pâine și patiserie artizanală ca în Franța, produse proaspete, cu ingrediente bune, cu tehnică și cu dragoste,” spune Irina Stăncescu, fondator Pain Plaisir.

Românii sunt pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de pâine și produse de panificație, cu aproximativ 240 de grame consumate zilnic anul trecut, adică o cantitate medie anuală care se ridică la 88,5 de kilograme pe cap de locuitor.

Pâinea şi produsele de panificație au reprezentat unele dintre alimentele de bază în 2021, consumul mediu lunar pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, însemnând anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Studiile în domeniu au relevat că românii asociază consumul de pâine cu felurile principale de mâncare și sunt mulți cei care spun că, atunci când se gândesc la pâine, au în minte “sentimentul de acasă” și de familie. De fapt, fabricarea pâinii este cea mai mare piață din industria alimentară românească, potrivit INS.

Fondată în 2013 de Irina Stăncescu şi Tom Rees, afacerea Pain Plaisir operează o reţea de brutării și magazine în București, care vând produse de brutărie şi patiserie proaspete, cu maia şi fără coloranţi, amelioranţi sau conservanţi. În prezent, compania are magazine în zonele Kiseleff, Floreasca, Enescu și Bucureștii Noi, precum și o nouă brutărie, inaugurată în luna martie în incinta Sema Parc, care a adus creșterea capacităţii de producţie de şase ori, precum şi o creştere a eficienţei. Noua brutărie este baza pentru extinderea rețelei pe zona de retail, brandul Pain Plaisir având în plan să meargă în alte cartiere în afara centrului capitalei, primul pas fiind magazinul deschis deja în cartierul Bucureștii Noi.

Fondatorii Pain Plaisir, Irina Stăncescu și Tom Rees, au venit în București de la Paris, unde au lucrat în domeniul gastronomiei la nivel înalt. Tom provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul restaurantelor, astfel că, de când era mic, a avut contact cu gastronomia, ajungând să lucreze ca patiser la restaurantul parizian Pierre Gagnaire, un restaurant cu 3 stele Michelin. Mai apoi și-a urmărit pasiunea pentru brutărie, alăturându-se echipei lui Cyrill Lignac ca Chef Boulanger. Irina a absolvit cursurile de cuisine și patisserie Cordon Bleu de la Paris (Grand Diplome), a lucrat ca bucătar la Pierre Gagnaire, unde l-a cunoscut pe Tom, iar apoi într-una dintre cele mai cochete patiserii din Paris, Pain de Sucre.

Citeste si:
Românii, din ce în ce mai interesați de telefoane la mâna a doua. Cifrele înregistrate de CreditAmanet
Românii, din ce în ce mai interesați de telefoane la mâna a doua. Cifrele înregistrate de CreditAmanet

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Românii pot afla cum se prepară pâinea în una dintre brutăriile din București: Ziua Brutăriei Deschise la Pain Plaisir