Lectură de 3 minute

13 Jan 2023 - Știri și Noutăți

România, pe locul 5 în Europa la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni. Cine ocupă primele locuri

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

România a urcat în topul țărilor europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor de echipamene electrice și electronice (DEEE) de mici dimensiuni, conform unui studiu realizat recent de UNITAR.  Cu o rată de reciclare de 9%, țara noastră se situează în prezent pe locul 5. Cele mai mari rate de reciclare au fost înregistrate de Italia (29%), Olanda (17%) și Marea Britanie (14%), iar, sub noi, se află Portugalia, cu 8%.

Sursa foto: RESPO

În categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni intră periuța de dinți electrică, prăjitorul de pâine, fierul de călcat, aparatul de cafea, lumânărele electrice, jucăriile electrice, uscătoare de păr sau alte dispozitive pentru coafat.

Ponderea produselor electronice de mici dimensiuni în totalul DEEE-urilor a crescut exponențial la nivel global în ultima decadă, pe de o parte datorită creșterii nivelului de trai al populației și al prețului tot mai accesibil, iar pe de altă parte din cauză că, odată stricate, nu există conceptul de reparare al lor pentru prelungirea perioadei de viață.

România a făcut progrese anul trecut în privința reciclării DEEE-urilor de mici dimensiuni. Avem un procent bun, de 9% din această categorie, care ne situează pe locul 5 în Europa. Anul trecut, la nivel global, s-au produs 24,5 milioane de tone de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, de patru ori cât greutatea Marii Piramide din Giza. Toate acestea vor deveni deșeuri într-o perioadă de până la 2-3 ani. Problema este foarte serioasă, iar reciclarea lor este imperios necesară.

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE

Cel puțin 13 echipamente electrice scoase din uz există, în medie, în fiecare casă în Europa

Din studiul realizat de UNITAR se arată că o gospodărie europeană dispune, în medie, de cel puțin 13 echipamente electrice sau electronice stricate sau scoase din uz, care sunt păstrate în sertare. Cele mai des întâlnite sunt căștile și telecomenzile, urmate de ceasuri de perete, dispozitive de călcat, hard-uri, routere, tastaturi și mouse-uri.

De ce le păstrează oamenii în case, deși nu le mai folosesc, 46% dintre persoane spun că poate le vor folosi din nou în viitor, 15% spun că plănuiesc să le vândă sau să le dea cadou, iar 7% spun că nu știu unde să le arunce.

Cum oferi gratuit spre reciclare DEEE-urile în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

Citeste si:
Profi a deschis 87 de magazine noi în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat retailerul
Profi a deschis 87 de magazine noi în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat retailerul

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Pocol.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România, pe locul 5 în Europa la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni. Cine ocupă primele locuri