O suprafaţă de 1,7 milioane de hectare a fost cultivată cu cartofi în 2020, adică 1,7% din totalul terenurilor arabile din UE. Astfel, suprafața cultivată cu cartofi în UE s-ar fi redus la jumătate între 2000 și 2020, scăderi semnificative fiind înregistrate în Polonia (minus 71,3%) şi România (minus 41,4%).
În plus, aproximativ 1,5 milioane de exploatații agricole din UE cultivau cartofi în 2016 dintre care două erau în România (40,7%) și Polonia (25,4%). Doar aproape 90% din fermele care cultivau cartofi făceau acest lucru pe o suprafață mai mică de un hectar.
Pe lângă exportul și comercializarea cartofilor cruzi pentru alimente și semințe, UE își procesează cartofii în patru tipuri principale de produse: cartofi congelați (în principal cartofi prăjiți), cartofi pregătiți sau conservați (în principal chipsuri), cartofi uscați și amidon de cartofi.
Valoarea totală, la prețuri de bază, a cartofilor produși anul trecut în UE este estimată la 12,3 miliarde de euro, adică 3,1% din valoarea totală a producției agricole a UE în 2020. Însă, în 2019, valoarea totală a producției de cartofi prelucrate din UE a ajuns la 9,1 miliarde de euro sau 1,6% din valoarea producției din întreaga industrie alimentară europeană. Chipsurile și chipsurile congelate au fost cele mai semnificative produse din cartofi în ceea ce privește valoarea producției.