Lectură de 5 minute

12 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Românii fac economii de sărbători: aleg produse marcă proprie și dau cadouri făcute în casă

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Consumatorii se confruntă, încă o dată, cu un sezon de sărbători marcat de un cost de trai ridicat. Cu toate că există o decelerare a ratei inflației în sectorul de bunuri de larg consum, acest lucru nu duce, totuși, la o reducere a cheltuielilor cu produsele alimentare. Această tendință este reflectată în datele recent publicate de NielsenIQ (NIQ), care arată că sectorul de FMCG se confruntă în continuare cu o scădere de volume manifestată mai ales în hypermarketuri și în comerțul tradițional (-5.4%, respectiv -4.0% în volum, în ultimele 12 luni, față de cele 12 luni precedente). 

Sursa foto: Pixabay.com

Deși principalele segmente ale pieței de FMCG au un număr mai ridicat de promoții în Q3 2023 (comparativ cu Q3 2022), eficiența promoțiilor, pentru toate industriile, este în scădere. Numărul de tranzacții a înregistrat o creștere importantă, în special pentru supermarketuri, ceea ce indică o tendință a românilor de a face cumpărături mai frecvent, încercând astfel să mențină valoarea totală a coșului sub control.

O practică utilizată de români pentru a gestiona bugetele gospodăriei a fost cumpărarea produselor marca privată, ridicând, astfel, cota de piață a acestor produse (18,5% în Q3 2023). Principala categorie este cea de carne, ce reprezintă 10% din totalul mărcilor private vândute în România. În acest an, însă, prețurile produselor marcă privată au crescut accelerat față de branduri, 75% dintre categoriile de produse private label au înregistrat creșteri în valoare în primele nouă luni din 2023, în timp ce doar 48% dintre produsele private label au crescut și în volum.

Majoritatea consumatorilor intenționează să adopte și alte măsuri pentru a face economii, chiar și în timpul sezonului de sărbători. Conform ultimului val al studiului Consumer Outlook realizat de NIQ în luna august, 55% dintre consumatorii globali vor cumpăra doar produsele de care au nevoie, pentru a evita risipa, în timp ce 17% dintre cei ce plănuiesc să cheltuiască mai puțin de sărbători vor înlocui cadourile cumpărate cu opțiuni făcute în casă.

Consumatorii globali prioritizează cheltuielile cu casa, lucru ce influențează bugetele alocate pentru socializare sau întâlniri în afara gospodăriei. Cheltuielile sunt redirecționate de la achiziții discreționare mari, în afara casei, către unele limitate, din cauza bugetelor reduse rămase dupa plata utilităților și a alimentelor. Orice răsfăț este gestionat în mod calculat.

Iulia Pencea, Director General al NIQ România

Pencea menționează, de asemenea, că mai multe tendințe au devenit evidențe în timpul sezonului de sărbători din ultimii ani, în special în contextul inflaționist, ce a prezentat provocări pentru familiile care doresc să se răsfețe cu cheltuieli extravagante. Pornind de la studiul Mid-Year Consumer Outlook, putem identifica o serie de tendinte emergente:

  • Tendința 1: 57% dintre consumatorii globali intervievați de NIQ spun că vor fi în aceeași situație financiară sau chiar într-una mai proastă până la finalul anului. Ca rezultat, 84% sunt pregătiți să cheltuiască mai puțin, aceeași sumă sau chiar deloc pentru întâlniri sau evenimente în perioada sărbătorilor.
  • Tendința 2: Aproximativ 18% dintre respondenți planifică totuși să își mărească cheltuielile cu întâlnirile sau celebrările în acest an. Aceasta poate fi o oportunitate pentru companiile de FMCG, deoarece majoritatea (58%) dintre cei care intentionează să cheltuiască mai mult pentru socializare intentionează să o facă comparând ingrediente premium și de calitate, pentru divertisment și întâlniri acasă.
  • Tendința 3: Datele recente ale retailerilor și declarațiile consmatorilor sugerează un posibil punct forte pentru mărcile private în timpul sărbătorilor, lucru ce va intensifica competiția între brandurile consacrate și produsele marcă proprie.
  • Tendința 4: Ne putem aștepta să vedem mai mulți consumatori comparând produse online pentru mesele și întâlnirile de sărbători din acest sezon. Acest lucru se poate datora faptului că opțiunile din magazine nu se îmbunătățesc, iar interesul este în continuare crescut pentru găsirea celor mai bune oferte, ceea ce poate stimula vânzările din mediul online. Și în România, canalul de e-commerce a atins un vârf în Q3 2023.

Consumatorii se adaptează multiplelor schimbări prin modelarea tiparelor de consum în perioada sărbătorilor de iarnă. Tendințe precum pregătirea cu mult timp în avans pentru sărbători, atitudinea diferită față de cadouri și o conștientizare crescută asupra rolului personal în evitarea risipei de resurse și a acumulării deșeurilor apar ca răspuns pentru aceste provocări. Retailerii și producătorii din segmentul de FMCG se confruntă cu o combinație de optimism selectiv și cheltuieli calculate. Este esențial, în acest context, ca toate companiile implicate să evalueze strategic creșterea promoțiilor de sărbători, pentru a optimiza eficiența omnichannel. Această abordare proactivă este vitală pentru a proteja cota de piață și profitabilitatea, atunci când cererea de sărbători va încetini.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 

NIQ, companie în cercetarea de piață, dezvăluie noi căi de creștere pentru comercianții și producătorii de bunuri de larg consum. Cu operațiuni în peste 100 de țări, NIQ oferă cele mai complete informații despre comportamentul de cumpărare al consumatorilor. NIQ a fost înființat în 1923 și este o companie din portofoliul Advent International.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Românii fac economii de sărbători: aleg produse marcă proprie și dau cadouri făcute în casă