Lectură de 3 minute

22 Jun 2022 - Știri și Noutăți

România va produce mai multe cereale decât va consuma anul acesta și poate duce și la export

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Vremea și costurile de producție mai mari înseamnă că recoltele de cereale din România vor fi oarecum mai mici decât recolta extraordinară de anul trecut, dar vor asigura totuși suficient surplus pentru export, a spus ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, potrivit Reuters. 

România a fost printre cei mai mari vânzători de cereale din Uniunea Europeană și este un exportator activ în Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător. România exportă prin portul Constanța, pe care Ucraina îl folosește ca rută alternativă de când Rusia și-a blocat porturile de la Marea Neagră în urmă cu aproape patru luni, iar Chesnoiu susține că se simte presiunea în port.

România a înregistrat recolte record de cereale în 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grâu. Culturile sale de cereale sunt în general de două până la trei ori mai mari decât nevoile sale interne.

„Cu siguranță vom avea o producție stabilă în acest an, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent de export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nici pe departe perfect în ceea ce privește vremea și presiunea asupra costurilor de producție. Evident că producția nu va fi probabil la același nivel, dar va asigura consumul intern și un surplus pentru export”, a declarat Chesnoiu pentru Reuters într-un interviu.

Procesatotii din Asia spun că probabil vor crește achizițiile din Franța și România în noul an de recoltare, deoarece livrările de la exportatorul global de cereale, Ucraina, rămân întrerupte în urma invaziei Rusiei, potrivit unor surse comerciale.

„Este important pentru noi să menținem un nivel stabil de producție. În acest fel, prin nescăderea cantităților de cereale produse în România, nu vor mai exista presiuni pe piață'', a mai spus Chesnoiu.

Chesnoiu a declarat că speră ca fermierii români să folosească fondurile UE disponibile în următorii 3-5 ani pentru a-și crește capacitatea de procesare și pentru a aduce valoare adăugată culturilor lor. Ministrul a mai precizat că factorii de risc potențiali care ar putea declanșa restricții la export în acest an sunt inexistenți în acest moment. În timp ce Ucraina a trimis prin România doar mai puțin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale de care are nevoie pentru a le transporta, observatorii au spus că noua recoltă care începe la sfârșitul lunii iulie va declanșa blocaje.

„Dacă Ucraina, o țară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginați-vă ce tipuri de condiții ar trebui îndeplinite pentru ca România să-și blocheze propriile exporturi de cereale”, a mai spus Chesnoiu.

Citeste si:
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un bun vânzător. Dacă nu există cumpărător, nu există nici Laura Olaru
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un bun vânzător. Dacă nu există cumpărător, nu există nici Laura Olaru

Chesnoiu a declarat că presiunea asupra portului Constanta a existat chiar înainte de începerea războiului din Ucraina în perioadele de vârf de recoltare din România și că se simte mai puternic acum. Mai mult, Chesnoiu a declarat că portul va investi pentru a-și extinde capacitatea. Portul a livrat anul trecut un record de 25,2 milioane de tone de cereale din România și vecinii săi fără ieșire la mare.

Chesnoiu a spus că nu se așteaptă ca depozitarea cerealelor să fie o problemă pentru fermierii români în acest an, cu o capacitate de 29 de milioane de tone și în creștere. El a mai spus că România ar putea asigura depozitare temporară de cereale pentru Ucraina după noua recoltă, dacă este necesar.

Sursa foto: Pexels

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România va produce mai multe cereale decât va consuma anul acesta și poate duce și la export