Lectură de 2 minute

31 Aug 2023 - Știri și Noutăți

România va înființa 13 centre mari de colectare cu bani din PNRR

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADIGIDMB) au organizat astăzi, 31 august 2023, un atelier de lucru privind instrumentarea finanțărilor din fonduri PNRR pentru Centrele Mari de Colectare cu Aport Voluntar (CAV).

Sursa foto: Unsplash

La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR, instituție care gestionează această linie de finanțare, precum și reprezentanți ai Primăriilor municipiilor Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Târgu Mureș, ai Consiliului Județean Galați și ai ADI Dolj și București, în calitatea acestora de beneficiari ai respectivei linii de finanțare.

Managementul deșeurilor este o preocupare nu doar pentru Ministerului Mediului, ci o temă de interes până la nivelul cancelariei primului ministru. Ne interesează în general modul în care gestionăm deșeurile pentru că, în timp ce am evoluat atât de mult, la atât de multe capitole, ca țară, din păcate, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor suntem înapoiați față de statele membre. Avem cifre rușinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare, compostare și, din aceste motiv, suntem obiectul unor proceduri de infringement din partea Curții Europene de Justiție.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Subiectele discutate au acoperit detalii tehnice precum arhitectura viitoarelor CAV-uri, echipamente, fluxuri tehnologice, strategii de finanțare și managementul proiectelor, operaționalizarea și eficientizarea centrelor.

O problemă generală subliniată de participanții la atelierul de lucru este obținerea avizelor necesare pentru construcția centrelor de colectare, precum și termenele foarte scurte pentru implementarea proiectelor. O concluzie importantă a fost și nevoia de a avea prin intermendiul CAV-urilor un instrument suplimentar pentru o colectare cât mai mare, astfel încât acestea să completeze în mod fericit managementul integrat al deșeurilor. În acest sens, s-a subliniat nevoia de a clarifica categoriile colectate prin CAV-uri și cantitățile aferente fiecărei categorii.

"Pentru cetățenii din Bucureşti şi Ilfov este foarte important să aibă la dispoziție soluții moderne şi convenabile pentre deşeurile lor. Un Centru cu aport voluntar, destinat gestionării deşeurilor voluminoase, a celor din construcții şi demolări, a biodeşeurilor compostabile este una dintre aceste soluții iar, acum, prin PNRR, avem resurse financiare să îl înființăm", a declarat Dragoş Iordache, directorul executiv al ADI Deşeuri Bucureşti.

Citeste si:
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România va înființa 13 centre mari de colectare cu bani din PNRR