Lectură de 3 minute

22 Jun 2023 - Știri și Noutăți

România, țara cu cea mai scumpă mâncare din UE. Românii au cumpărat mai puține alimente, alcool și tutun în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

România are cea mai scumpă mâncare din Uniunea Europeană, potrivit datelor recent publicate de către Oficiul European de Statistică. În acelaÈ™i timp, cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete) a crescut, în primele patru luni din acest an, în termeni nominali, faţă de perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2022. Totodată, cifra de afaceri a comerÈ›ului cu băuturi, È›igări È™i produse alimentare a scăzut cu 13,1%, comparativ cu luna aprilie 2022. 

Sursa foto: Pixabay

Astfel, cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2022, a înregistrat o creÅŸtere, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,7%, arată datele Institutului NaÅ£ional de Statistică, potrivit Agerpres.

Scăderi au înregistrat comerÅ£ul cu ridicata specializat al altor produse (-6,2%) ÅŸi comerÅ£ul cu ridicata al produselor agricole brute ÅŸi al animalelor vii (-1,5%).

Cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie ajustată în funcÅ£ie de numărul de zile lucrătoare ÅŸi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,9%.

Cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 17,7%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata specializat al altor produse (-29,4%), comerÅ£ul cu ridicata al produselor agricole brute ÅŸi al animalelor vii (-19,3%), comerÅ£ul cu ridicata nespecializat (-18,0%), comerÅ£ul cu ridicata al altor maÅŸini, echipamente ÅŸi furnituri (-17,1%), comerÅ£ul cu ridicata al echipamentului informatic ÅŸi de telecomunicaÅ£ii (-14,9%), comerÅ£ul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor ÅŸi al tutunului (-13,1%), comerÅ£ul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-11,0%) ÅŸi din activităţile de intermediere în comerÅ£ul cu ridicata (-5,3%).

Cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie ajustată în funcÅ£ie de numărul de zile lucrătoare ÅŸi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,2%.

Cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,0%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata specializat al altor produse (-19,5%), comerÅ£ul cu ridicata nespecializat (-4,4%) ÅŸi din comerÅ£ul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor ÅŸi al tutunului (-2,1%).

CreÅŸteri au înregistrat: activităţile de intermediere în comerÅ£ul cu ridicata (+26,8%), comerÅ£ul cu ridicata al echipamentului informatic ÅŸi de telecomunicaÅ£ii (+9,2%), comerÅ£ul cu ridicata al altor maÅŸini, echipamente ÅŸi furnituri (+8,0%), comerÅ£ul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,2%) ÅŸi comerÅ£ul cu ridicata al produselor agricole brute ÅŸi al animalelor vii (+2,1%).

Citeste si:
Distribuitorul PPD Global își extinde portofoliul cu Fever-Tree, mixere pentru prepararea cocktailurilor
Distribuitorul PPD Global își extinde portofoliul cu Fever-Tree, mixere pentru prepararea cocktailurilor

Cifra de afaceri din comerÅ£ul cu ridicata (cu excepÅ£ia comerÅ£ului cu autovehicule ÅŸi motociclete), serie ajustată în funcÅ£ie de numărul de zile lucrătoare ÅŸi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,8%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  România, È›ara cu cea mai scumpă mâncare din UE. Românii au cumpărat mai puÈ›ine alimente, alcool È™i tutun în 2023