Lectură de 4 minute

10 Jan 2024 - Știri și Noutăți

Riscuri Globale în 2024: Dezinformarea conduce topul, iar amenințările cu privire la mediu se intensifică

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Fundamentat pe aproape două decenii de date cu privire la percepția riscurilor, Global Risks Report 2024, realizat de World Economic Forum, avertizează cu privire la peisajul global al riscurilor în care progresul în dezvoltarea umană este treptat erodat, lăsând statele și indivizii vulnerabili atât în fața unor riscuri noi cât și în fața celor recurente. În contextul schimbărilor sistemice în dinamica globală a puterii, climat, tehnologie și demografie, riscurile globale pun la încercare, până la limită, capacitatea de adaptare a lumii.

Sursa foto: Pixabay.com

Acestea sunt concluziile Global Risks Report 2024, care susține necesitatea cooperării pentru rezolvarea problemelor globale urgente, acestea necesitând abordări și soluții noi. Două treimi dintre experții globali anticipează formarea unei ordini globale multipolare sau fragmentate în următorul deceniu, în care puterile mijlocii și mari contestă și stabilesc – dar și impun – reguli și norme noi.

Raportul, realizat în parteneriat cu Zurich Insurance Group și Marsh McLennan, se bazează pe opinia a peste 1.400 de experți globali în riscuri, factori de decizie politici și lideri din industrie chestionați în septembrie 2023. Rezultatele evidențiază o perspectivă predominant negativă pe termen scurt asupra lumii. Se așteaptă ca aceasta să se agraveze pe termen lung. În timp ce 30% dintre experții globali se așteaptă la o șansă crescută de catastrofe globale în următorii doi ani, aproape două treimi se așteaptă la aceasta în următorii 10 ani.

O ordine globală instabilă caracterizată de narative polarizante și de nesiguranță, impactul în creștere al vremii extreme și incertitudinea economică generează riscuri acceleratoare – inclusiv dezinformare și propagarea informațiilor false.

Saadia Zahidi, Director General, Managing Director, World Economic Forum

Ascensiunea dezinformării și a conflictelor

Preocupările cu privire la o criză persistentă a costurilor de trai și riscurile înlănțuite ale dezinformării și propagării informațiilor false conduse de inteligența artificială domină perspectiva asupra riscurilor din 2024. Legătura dintre dezinformare și neliniștea societală va ocupa un loc central în contextul alegerilor care vor avea loc în mai multe economii majore în următorii doi ani. Conflictul armat dintre țări reprezintă o preocupare majoră în următorii doi ani. Cu mai multe conflicte în desfășurare, tensiunile geopolitice subiacente și riscul de erodare a rezilienței societale creează posibilitatea de propagare a conflictelor.

Incertitudinea economică și declinul dezvoltării

Anii viitori vor fi marcați de incertitudinea economică persistentă și de creșterea decalajelor economice și tehnologice. Lipsa oportunităților economice este clasată pe locul șase în următorii doi ani. Pe termen lung, barierele în calea mobilității economice ar putea crește, excluzând segmente mari ale populației de la oportunitățile economice. Țările predispuse la conflicte sau vulnerabile la climă pot fi tot mai izolate de investiții, tehnologii și crearea locurilor de muncă asociate. În absența căilor către mijloace de trai sigure, indivizii pot fi mai predispuși la infracțiuni, militarizare sau radicalizare.

Planeta în pericol

Riscurile de mediu continuă să domine peisajul riscurilor pe toate orizonturile temporale. Două treimi dintre experții globali sunt îngrijorați de evenimentele meteorologice extreme în 2024. Vremea extremă, schimbarea critică a sistemelor Terrei, pierderea biodiversității și prăbușirea ecosistemelor, penuria de resurse naturale și poluarea reprezintă cinci dintre cele zece riscuri considerate cele mai severe cu care se confruntă lumea în următorul deceniu. Cu toate acestea, respondenții experți au fost în dezacord cu privire la urgența riscurilor - respondenții din sectorul privat consideră că majoritatea riscurilor de mediu se vor materializa pe o perioadă mai lungă decât societatea civilă sau guvernele, indicând creșterea riscului de a trece de un punct fără întoarcere.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Răspunsul la riscuri

Raportul îndeamnă liderii să-și reanalizeze acțiunile pentru abordarea riscurilor globale. Publicația recomandă concentrarea cooperării globale asupra construirii rapida a căilor de sprijin pentru lupta împotriva celor mai periculoase riscuri emergente. Soluțiile ar putea fi acorduri care abordează integrarea inteligenței artificiale în luarea deciziilor în conflicte. Cu toate acestea, raportul explorează și alte tipuri de acțiuni care nu trebuie să depindă exclusiv de cooperarea transfrontalieră, cum ar fi consolidarea rezilienței individuale și statale prin campanii de alfabetizare digitală privind dezinformarea și propagarea informațiilor false, sau stimularea cercetării și dezvoltării în domeniul modelării climatice și tehnologiilor cu potențial de accelerare a tranziției energetice, cu implicarea atât a actorilor din sectorul public cât și a celor din domeniul privat.

Global Risks Report este un pilon cheie al Global Risks Initiative a World Economic Forum, care lucrează pentru a crește conștientizarea și pentru a construi un consens cu privire la riscurile cu care se confruntă lumea, pentru a permite învățarea despre pregătirea și reziliența în fața riscurilor. Consorțiul Riscurilor Globale, un grup de lideri din mediul de afaceri, guvern și mediul academic, joacă un rol critic în traducerea previziunilor privind riscurile, în idei pentru acțiuni proactive și sprijinirea liderilor cu cunoștințele și instrumentele necesare pentru a naviga în crize emergente și a modela o lume mai stabilă și rezilientă

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Riscuri Globale în 2024: Dezinformarea conduce topul, iar amenințările cu privire la mediu se intensifică