Lectură de un minut

31 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Retailerul Shein, acuzat că falsifică modele de haine cu ajutorul inteligenței artificiale 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Inteligența artificială și capacitatea acesteia de a se "inspira" din creațiile existente generează o dezbatere tot mai mare în artă și comerț. Trei designeri americani au intentat o acțiune în justiție împotriva firmei Shein, al cărei algoritm de creație ar fi copiat identic unele dintre modelele lor. Este un caz care ar putea crea un precedent, deoarece este susținut de o lege privind crima organizată.

 

Sursa foto: Shutterstock

Reclamanții în acest caz sunt Krista Perry, Larissa Martinez și Jay Baron. Prima și-a văzut desenul textil "floral bloom" reprodus identic în oferta Shein. De asemenea, ea a găsit pe site-ul chinez designul său de afiș "Make it Fun", din nou, reprodus identic, scrie fashionnetwork.com.

Pentru Larissa Martinez, care conduce marca de îmbrăcăminte ecologică de familie Miracle Eye, a fost un alt design, "Orange Daisies", reprodus identic de Shein. Și cu un model de salopetă similar. Pentru Jay Baron, ceea ce a fost reprodus a fost emblema sa de firmă, "Trying my best", care imită însemnele angajaților americani, inclusiv modul în care este scrisă.

Într-un document de 52 de pagini, avocații îi confruntă pe creatorii modelelor originale cu o companie chineză care operează prin intermediul unei inteligențe artificiale capabile să detecteze și să copieze produsele cu cele mai mari șanse de succes comercial. Acest lucru nu ar face decât să sporească pierderea de venituri pentru designerii originali.

Pentru reclamanți, problema este că acest comportament este mai puțin o anomalie decât propriul model tehnico-economic al companiei Shein.

"Nu există niciun Coco Chanel sau Yves Saint Laurent în spatele imperiului Shein. În schimb, există un misterios geniu al tehnologiei, Xu Yangtian alias Chris Xu, despre care nu se știe aproape nimic", se arată în procesul care include o diagramă complexă a diferitelor structuri prin care Shein ar încerca, potrivit reclamanților, să se sustragă urmăririi penale oferind compensații "în valoare de o sumă minimă".

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Retailerul Shein, acuzat că falsifică modele de haine cu ajutorul inteligenței artificiale