Lectură de 3 minute

10 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Restaurantele McDonald’s se redeschid duminică în Rusia sub alt nume și altă conducere

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Fostele restaurante McDonald's Corporation se redeschid duminică în Rusia sub o nouă marcă și proprietate, la mai bine de trei decenii de când lanţul occidental de fast-food extrem de popular a ajuns în Rusia, potrivit Reuters. 

Relansarea va începe de Ziua Rusiei, o sărbătoare patriotică care celebrează independența țării, în aceeași locație emblematică din Piața Pușkin din Moldova, unde McDonald's a deschis prima dată în Rusia în ianuarie 1990.

La începutul anilor 1990, când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, McDonald’s a ajuns să întruchipeze detensionarea relaţiilor din timpul Războiului Rece şi a atras milioane de ruşi să guste mâncarea şi să cunoască cultura americană. Ieşirea companiei americane de pe piaţa rusă reprezintă un simbol puternic al modului în care Rusia şi Occidentul îşi întorc din nou spatele, mai notează Reuters.

McDonald's a declarat luna trecută că își vinde restaurantele din Rusia unuia dintre francizații locali, Alexander Govor. Acordul a marcat una dintre cele mai importante plecări din lumea de afaceri de când Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

„Arcadele de aur” emblematice ale McDonald's au fost demontate în locații din Moscova și Sankt Petersburg, unde vor face loc unui nou logo care cuprinde doi cartofi prăjiți și o chiflă de hamburger pe un fundal verde. Redeschiderea va acoperi inițial 15 locații din Moscova și regiunea care înconjoară aceste zone.

Numele noului lanț rămâne, însă, un secret. Schimbarea numelui aplicației în ,,My Burger'' a generat un oarecare entuziasm online, iar echipa de comunicare a lanțului a spus că acest lucru este doar temporar, a informat cotidinaul RBC. Presa rusă a raportat redenumirea unor feluri de mâncare precum Filet-O-Fish în „Fish Burger” și Chicken McNuggets în „Nuggets”, dar Reuters transmite că nu a putut verifica modificările.

Govor a spus că intenționează să extindă noul brand la 1.000 de locații în toată țara și că vrea să redeschidă toate restaurentele lanțului în termen de două luni.

Oleg Paroev de la McDonald's Rusia a spus că alți francizați ar avea opțiunea de a lucra sub noul brand, dar brandul tradițional McDonald's va părăsi țara. McDonald's a declarat că își va păstra mărcile comerciale.

Citeste si:
Crevedia Retail Park, un nou parc de retail în România: când va fi inaugurat și ce chiriași intră, în premieră, în România
Crevedia Retail Park, un nou parc de retail în România: când va fi inaugurat și ce chiriași intră, în premieră, în România

McDonald’s, cel mai mare lanţ de fast-food din lume, deţinea 84% din cele aproape 850 de restaurante ale sale din Rusia şi a încasat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în urma vânzării către Govor, al cărui companie administrase anterior 25 de restaurante.

McDonald's a generat anul trecut aproximativ 9%, sau două miliarde de dolari, din veniturile sale din Rusia și Ucraina. McDonald's are dreptul să-și cumpere restaurantele din Rusia înapoi în 15 ani, dar mulți termeni de vânzare către Govor rămân neclari.

Agenția de presă TASS a declarat miercuri că McDonald's va rămâne deschis ca de obicei în aeroporturile și gările din Moscova și Sankt Petersburg până în 2023, citând o sursă apropiată de Rosinter Restaurants (ROST.MM), un alt francizat.

Rosinter a refuzat să comenteze, iar McDonald's nu a oferit un răspuns.

Sursa foto: Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Restaurantele McDonald’s se redeschid duminică în Rusia sub alt nume și altă conducere