Lectură de 3 minute

12 Jun 2020 - Știri și Noutăți

Proteste în retail: mai mulți retaileri anunță că nu vor deschide magazinele din centrele comerciale de luni

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Centrele comerciale se deschid de luni, 15 iunie, însă unele magazine rămân închise. Organizația Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL anunță că membrii săi nu își vor relua activitatea în anumite centre comerciale decât de miercuri. Magazinele mai multor retaileri ar urma să fie închise luni și marți. "Protestul nostru este unul pașnic. Vrem să dăm un semnal de alarmă statului și proprietarilor", a declarat Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL. 

Retailerii non-alimentari cer să le fie anulate chiriile pe perioada cât centrele comerciale au fost închise. Mai exact, reprezentanții magazinelor vor să stabilească o nouă relație comercială cu proprietarii mallurilor, axată pe două elemente principale: zero chirie și publicitate pentru perioada suspendării activității magazinelor și adaptarea contractelor la trafic și vănzări, după deschiderea magazinelor.

Astfel, luni și marti 15-16 iunie, magazinele vor rămâne închise în centrele comerciale care au solicitat plata chiriilor pentru ultimele luni.

De miercuri 17 iunie, magazinele vor fi redeschise, însă afișând public protestul comercianților, iar personalul va purta banderolă și însemne specifice. Protesul RORETAIL este declarat pe o perioadă nedeterminată, până la soluționare.

"Membrii RoRetail nu își vor redeschide, la începutul săptămânii viitoare, magazinele în acele centre comerciale care au continuat să solicite plata chiriei pentru ultimele luni, în condițiile în care, prin acte normative, activitatea retailerilor a fost oprită. Autoritățile au luat decizia de a opri activitatea de comercializare cu amănuntul a bunurilor și serviciilor nealimentare în centrele comerciale, dar nu au intervenit și cu clarificări privind derularea în această perioadă a relațiilor dintre comercianți și proprietarii de centre comerciale. În aceste condiții, deși au existat exemple de comportament corect de afaceri din partea deținătorilor de centre comerciale, mulți alții au adoptat o atitudine incorectă și imorală, solicitând în continuare plata chiriei și demarând procedurile de executare silită a chiriașilor", se arată într-un comunicat RORETAIL.

Protestul retailerilor face parte dintr-o campanie desfășurată de RORETAIL încă de la debutul pandemiei prin care organizația care adună peste 800 de magazine cere soluții și negocieri de la proprietarii de centre comerciale.

Cosmin Savu-Cristescu declara, în cadrul conferinței online retailArenaSessions - “Retailul non-alimentar, încotro?” că nu poate înțelege cum centrele comerciale să nu susțină deloc retailerii în această perioadă în care magazinele sunt închise, iar încasările sunt zero. Savu-Cristescu a explicat situația alarmantă în care industria de retail non-alimentar se regăsește, demersurile făcute de RORETAIL și cum vede un posibil parteneriat între retailerii și mall-uri pentru redresarea industriei.

"Daca am merge pe interpretarea acelei părți a centrelor comerciale care factureaza chirii în continuare pe martie, aprilie, mai, care amenință și au început deja să execute scrisori de garanție bancară, ne-am afla în fața unei situații în care o clasă de agenti economici traversează această criză fără niciun fel de cost. Pot să înțeleg ca niște agenți economici sa profite, să supraviețuiască, dar înțeleg asta pentru cine importă echipamente medicale, măști, viziere, pentru cei din industria alimentară care fac eforturi extraordinare să aibă marfă pe raft, pentru farmacii, clinici medicale, dar nu pot să înțeleg pentru o clasă de agenți economici - proprietarii de centre comerciale- care efectiv stau acasă. Și ei să nu suporte acest cost al crizei deloc. Noi nu facem vânzari, nu facem profit - suportăm deja costul crizei. Vreți să îl suportăm de două ori ca sa nu il suportați voi deloc?", spunea Cosmin Savu-Cristescu în urmă cu o lună.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Proteste în retail: mai mulți retaileri anunță că nu vor deschide magazinele din centrele comerciale de luni