Lectură de 3 minute

01 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris și-a dezvoltat canalele de distribuție în Europa Centrală și de Est și își propune să atragă noi clienți în zona de retail modern

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Promateris, grup industrial român și unul dintre cei mai importanți jucători în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, și-a consolidat poziția de pe piața din România, dar și în afara granițelor prin dezvoltarea canalelor de distribuție în Europa Centrală și de Est, în țări precum Grecia, Polonia și Ungaria. În perioada următoare, Promateris își propune să atragă noi clienți în regiunea Europei Centrale și de Est, în special în zona de retail modern.

Compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 84,74 milioane de lei în primele șase luni ale anului, în creștere cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. Grupul, care include și compania de distribuție Biodeck, raportează EBITDA consolidat de peste 14 milioane de lei, cu 106% mai mult comparativ cu primul semestru din 2020.

„În ciuda unui context neobișnuit cauzat de criza sanitară, echipa noastră a demonstrat că este pregătită și determinată să continue dezvoltarea companiei chiar și în aceste condiții dificile. În primul semestru din acest an, am continuat investițiile în creșterea companiei și a capacităților de producție, prin achiziționarea de echipamente de ultimă generație, prin formarea echipelor tehnice și de conducere, precum și prin investiții în departamentul de cercetare și dezvoltare.

Obiectivul nostru este să dezvoltăm produse inovative și care să aibă un impact scăzut asupra mediului înconjurător. Rezultatele financiare din prima jumătate a anului sunt în linie cu așteptările noastre și ne motivează să continuăm să progresăm în direcția sustenabilității și a inovației,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Promateris, companie listată pe piața principală a Bursei de Valori București, își propune să ajungă la la 200 de milioane de lei până la sfârșitul anului. Compania păstrează trendul din ultimii ani, având creșteri semnificative de la an la an: 28% (2018 față de 2017), 57% (2019 față de 2018), 39% (2020 față de 2019).

Rezultatele financiare înregistrate de companie în primele șase luni ale anului sunt generate în mare măsură de creșterea producției de ambalaje biodegradabile și compostabile.

Promateris a realizat o serie de investiții în dezvoltarea capacității de producție de ambalaje compostabile, dar și în producția de materie primă biodegradabilă și compostabilă realizată din amidon de porumb. Promateris va produce materie primă pe bază de amidon de porumb. Astfel, ambele proiecte sunt realizate cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creșterea IMM-urilor din România”. Valoarea totală a proiectelor este de 20 de milioane de lei.

Promateris investește în decarbonizarea și realizarea de produse cu impact redus de carbon. O astfel de investiție este instalarea unei linii de reciclare a deșeurilor în 2020, astfel că în 2021 compania reciclează 100% din deșeurile industriale pe care le generează. În plus, în acest an, compania a redus producția de polietilenă cu peste 90% față de anul 2018. În acest context, între 2018 și 2021, Promateris a investit peste 10 milioane de euro în dezvoltarea liniei de producție pentru ambalaje realizate din surse regenerabile.

Citeste si:
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO

Compania producătoare de ambalaje biodegradabile și compostabile va investi încă 15 milioane de euro în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE.

Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum și o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris și-a dezvoltat canalele de distribuție în Europa Centrală și de Est și își propune să atragă noi clienți în zona de retail modern