Lectură de 4 minute

30 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Profit record pentru tbi bank în 2022: ce cifre a înregistrat prima bancă challenger din regiune

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În urmă cu aproximativ 6 ani, tbi bank a început unul dintre cele mai ambițioase procese de transformare din Europa de Sud-Est. Traiectoria de la un jucător local tradițional la primul challenger din regiune a fost atât o provocare, dar mai ales o reușită sustenabilă, în ciuda contextului incert la nivel global. Orientarea tbi către clienți, extinderea pe noi piețe și dezvoltarea produselor conduc în mod constant la rezultate financiare excelente, iar anul 2022 nu a făcut excepție.

Sursa foto: tbi bank

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru anul 2022 arată un profit net record de 35,5 milioane de euro, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din 2021. Banca s-a adaptat rapid la context și la preferințele consumatorilor, ceea ce a ajutat atât liniile de afaceri din retail, cât și cele pentru IMM-uri să crească peste tendințele pieței și să contribuie pozitiv la rezultate în ansamblu.

Fiind unul dintre liderii din Europa de Sud-Est în ceea ce privește soluțiile alternative de plată, oferind clienților posibilitatea să își împartă plățile în timp, tbi bank a primit în 2022 aproximativ 1,3 milioane de cereri de finanțare în România, Grecia și Bulgaria și a aprobat aproape 550 de mii de cereri de finanțare în valoare de 726 de milioane de euro, cu 34% mai mult față de 2021. Creșterea poate fi observată atât în sectorul de retail, cât și în cel al IMM-urilor din Bulgaria și România.

tbi raportează o creștere impresionantă de 54% (+380 milioane euro) a activelor totale la sfârșitul anului 2022, ajungând la 1,1 miliarde de euro. Portofoliul de credite a crescut la 778 de milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie 2022, un plus de 43% față de 2021. În 2022, banca a obținut o performanță foarte bună în România, cea mai mare creștere venind din zona de IMM-uri, de peste 40%, urmată de activitatea din retail, cu o creștere solidă de 37%, contribuind astfel puternic la rezultatele tbi bank.

Veniturile tbi bank au crescut anul trecut cu 30%, până la 161 de milioane de euro. Această evoluție a susținut evoluția profitului operațional până la 122 milioane de euro în 2022, cu 28% mai mult față de anul anterior. Creșterea cu 30% a cheltuielilor băncii, până la 79 de milioane de euro, a fost determinată în principal de avansul accelerat al portofoliului de credite și de investițiile în noi linii de afaceri (soluția neon) și piețe (extinderea în Grecia). Profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 43 de milioane euro.

Portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 796 milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie 2022, cu o creștere record de 63%, depășind substanțial performanțele pieței. Soluțiile avantajoase, valoarea creată pentru clienți și încrederea acestora în siguranța economiilor lor au transformat depozitele în principalul motor al acestei evoluții, ceea ce a dus, de asemenea, la o creștere și mai mare al bazei de clienți cu aproape 70% față de 2021.

La sfârșitul perioadei, banca avea o poziție puternică și stabilă atât din punct de vedere al lichidităților, cât și al capitalului. Pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidității (LCR) era de 592%, cu mult peste minimul de reglementare de 100%, iar rata de adecvare a capitalului (CAR) era de 22,1%. Operațiunile băncii, cu o eficiență în continuă creștere și având un raport cost-venituri de 49,8%, alături de o rentabilitate a portofoliului de lucru (ROWP) de 23,8%, au permis ca rentabilitatea capitalului propriu (ROE) și rentabilitatea activelor (ROA) să ajungă la 20,6% și, respectiv, 4%. Rezultatele au plasat tbi din nou printre cele mai eficiente și profitabile bănci din regiunea Europei de Sud-Est.

𝐭𝐛𝐢 bank este o bancă de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est și lider regional în domeniul soluțiilor de plată alternative, care a construit un ecosistem prin îmbinarea instrumentelor de finanțare cu shopping-ul pentru a răspunde nevoilor clienților. Se concentrează pe sprijinirea comercianților pentru a-și dezvolta afacerile, precum și pe oferirea de produse și servicii financiare consumatorilor, care să le facă viața mai ușoară. În prezent, operează în Bulgaria, România, Grecia, Germania și Lituania. Prin diverse canale digitale și parteneriate de încredere cu aproape 20.000 de comercianți, 𝐭𝐛𝐢 are un portofoliu de 2 milioane de clienți și a acordat aproape 550.000 de credite în 2022. Modelul său de afaceri și abordarea axată pe client au dus la transformarea sa într-una dintre cele mai profitabile și eficiente bănci din regiune.

Citeste si:
Profi a deschis 87 de magazine noi în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat retailerul
Profi a deschis 87 de magazine noi în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat retailerul

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Profit record pentru tbi bank în 2022: ce cifre a înregistrat prima bancă challenger din regiune