Lectură de 3 minute

21 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Produsele organice, o piață de 45 milioane euro, cu un consum de 2 euro pe cap de locuitor

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Un român consumă produse organice de doar doi euro pe an, spre deosebire de europeni care alocă până la 102 euro. Vorbim de o piață internă de 41 de milioane de euro, de-a dreptul modestă, ceea ce presupune că există un potential de creștere uriaș, susțin reprezentanții CE, care au găsit și soluțiile pentru a impulsiona dezvoltarea sectorului în țara noastră.

În prezent, doar 3,5% din suprafaţa agricolă din România este cultivată în sistem ecologic, în condițiile în care, până în 2030, Uniunea Europeană are drept ţintă ca 25% din suprafaţa agricolă totală să fie lucrată ecologic. Așa că potenţialul de creştere este uriaş în România, problema rămâne însă cererea, mai ales că și prețurile sunt ceva mai mari.

Reprezentanții Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG-AGR), prezenți în aceste zile în țara noastră, le sugerează autorităților române să ia în calcul achiziţiile publice de produse organice pentru cantinele din școli sau spitale, de exemplu, pentru a impulsiona consumul. Chiar și o dată, de două ori pe lună, și tot ar fi ceva, decât deloc.

“Am dori ca autorităţile române să înceapă, puţin câte puţin, să introducă în cantinele publice din spitale, şcoli, universităţi, căminele de bătrâni, în unităţile armatei, să introducă alimente organice. Acesta este un lucru pe care toate celelalte state îl fac şi cu cât se fac mai multe astfel de achiziţii publice de produse organice, din nou în universităţi, spitale, armată, etc. cu atât va creşte piaţa locală a produselor organice în România”, a declarat Diego Canga Fano, reprezentantul DG- AGRI.

Alături de el a fost prezent și Henri Delanghe, cei doi întâlnindu-se cu mai mulți miniștri, dar și cu fermieri români în cadrul vizitei efectuate în țara noastră și al cărei scop a fost să ajute autorităţile să elaboreze planul naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice.

“Vorbim de un consum modest de alimente organice. Asta înseamnă că restul este acoperit de alimente produse prin metode convenţionale. Aici, în România, agricultura convenţională are o poziţie foarte puternică şi agricultura ecologică are o prezenţă modestă. Şi de aceea suntem aici. Să încercăm să facem agricultura ecologică mai puternică”, a mai spus Diego Canga Fano.

Henri Delanghe consideră și el că achizițiile publice ar putea ajuta la dezvoltarea sectorului în România.

“Preţul este o chestiune foarte complexă. Preţul are de a face cu disponibilitatea de produse organice pe piaţă şi aici achiziţiile publice de produse ecologice joacă un rol foarte important pentru că ajută la dezvoltarea producţiei. Apoi are legătură cu poziţionarea produsului pe piaţă, îl poziţionezi ca produs de lux sau îl poziţionezi ca produs mainstream. Este clar că pentru Comisie obiectivul pe termen lung este acela ca produsele organice să devină produse mainstream şi nu produse de lux“, a afirmat Henri Delanghe.

Citeste si:
De Black Friday, Sezamo lansează Green Week și reduce prețurile produselor ECO
De Black Friday, Sezamo lansează Green Week și reduce prețurile produselor ECO

Cea mai mare piaţă din UE este Germania, cu o valoare de 15 miliarde de euro. Consum ridicat de produse organice se înregistrază, însă, și în Austria sau Franța.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Produsele organice, o piață de 45 milioane euro, cu un consum de 2 euro pe cap de locuitor