Lectură de 3 minute

10 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de conserve Legume Fructe Buzău a crescut prețurile produselor cu până la 45% și are în plan noi scumpiri anul viitor. Compania românească se confruntă cu o criză acută de personal calificat

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Producătorul de conserve Legume Fructe Buzău a avut creșteri considerabile de preț în categoria pastelor de tomate, având în vedere scumpirile materiilor prime, în principiu creșterea prețului pentru gaz. O altă problemă este și lipsa forței de muncă calificată, a spus Elena Mihai, director general Legume Fructe Buzău, în cadrul conferinței Romanian Food & Agribusiness.

,,Ne-au bulversat scumpirile pe partea de utilitate de 40% și cele de gaz pe final de an. Pe noi în producție ne afectează destul de mult pentru că noi folosim mult gaz. Vrem să ne acoperim costurile, încât să nu intrăm în faliment. Am procesat peste 6.000 de tone de roșii produse într-o fermă de-a noastră, anul acesta. Produsul românesc este căutat la raft în România, dar mi-aș dori ca legislația să sprijine mai mult acest lucru, dar și noi ca indivizi să consumăm mai multe produse românești'', a spus Elena Mihai, director general Legume Fructe Buzău.

Legume Fructe Buzău va crește prețurile conservelor de tomate în mai multe etape anul viitor, având în vedere și scumpirile deja făcute în perioada mai-octombrie anul acesta.

,,Pe final de an acum când nu mai puteam susține măririle venite în valuri, am crescut și creștem prețurile. Avem creșteri pe categorii de produse, am mărit prețul în perioada mai-octombrie, iar costurile la ambalare au avut un procent de 12%. La producția de tomate ne-am dus cu o creștere de 40-45% pentru că presupune foarte mult componenta de gaze. Avem nevoie de mult gaz pentru sosul de tomate'', mai spune Elena Mihai.

Lipsește forța de muncă

Există un deficit mare de forță de muncă calificată pe piața din România, a precizat directorul general al Legume Fructe Buzău. Compania caută personal pentru fabrica din Buzău pe care să îl instruiască.

,,Vrem personal pe care să îl instruim la locul de muncă, dar din păcate nici pe acesta nu îl avem. Am încercat să găsim personal care să înțeleagă instrucțiuni simple'', a explicat Elena Mihai.

Legume Fructe Buzău, care aduce răsadurile din Italia, dar produce în România, își propune pentru anul viitor să facă investiții în schimbarea ambalajelor.

,,Ne dorim să facem investiții, să schimbăm recipientul pe care noi îl folosim în acest moment. Vrem să mergem pe livrarea produselor din sticlă'', a mai precizat Elena Mihai.

Citeste si:
Ketchup-ul din magazine conține doar 6% concentrat de roșii, peste 70% apă și trei E-uri
Ketchup-ul din magazine conține doar 6% concentrat de roșii, peste 70% apă și trei E-uri

Legume Fructe Buzău este un producător român de sosuri, paste de tomate și murături, cu o prezență de 30 de ani pe piață. Construcția fabricii a avut loc în 1970, dar a început să producă primele produse în 1981 (o capacitate de producție de până la 4.500 de tone de tomate pe an). Fabrica produce pentru mărci proprii și distribuie în cinci rețele de retail din România. Brandurile din portofoliu sunt: Rossa’C, Ferma Veche și brandul premium Altceva, lansat anul acesta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de conserve Legume Fructe Buzău a crescut prețurile produselor cu până la 45% și are în plan noi scumpiri anul viitor. Compania românească se confruntă cu o criză acută de personal calificat