Lectură de 5 minute

14 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de automate de colectare Tomra a deschis o filială în România și a vândut 450 de echipamente

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

România va lansa în 2022 primul său program național de colectare și reciclare a ambalajelor de plastic, sticlă și metal pentru băuturi. Sistemul Garanție-Returnare va duce la colectarea a peste 3 miliarde de ambalaje pentru băuturi numai în primul an, potrivit Tomra, producător norvegian de echipamente automate de colectare pentru ambalaje de băuturi, care a deschis anul acesta o filială în România.

Tomra a deschis anul acesta o filială în România și a înființat deja o rețea națională de service, oferind asistență completă organizațiilor și instituțiilor care vor opera punctele de returnare. Tomra a vândut peste 450 de echipamente automate de preluare în România, 240 dintre ele fiind deja în funcțiune, iar altele în teste.

„În România avem o șansă unică să facem o schimbare de direcție și să învățăm din ce au testat și implementat deja cu succes alte țări. Comercianții, producătorii și autoritățile publice locale pot face din SGR o poveste de succes, dacă vor adopta bunele practici demonstrate și tehnologie best-in-class”, spune Dorin Mihai, directorul general al Tomra Collection România.

Poluarea cu deșeuri de plastic și alte deșeuri de ambalaje a devenit un fenomen răspândit în întreaga lume. Numai în Europa, peste 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate în fiecare an, dar mai puțin de 30% din deșeuri sunt colectate sau reciclate. Directiva Uniunii Europene privind materialele plastice de unică folosință cere statelor membre să colecteze minim 77% din sticlele de plastic de unică folosință (inclusiv cu capac atașat) până în 2025, și respectiv 90% până în 2029.

Reguli noi pentru reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă și metal

România se apropie cu rapiditate de termenul limită pentru lansarea sistemului de garanție-returnare (SGR) în octombrie 2022, pentru a combate poluarea cu deșeuri de ambalaje de băuturi, în conformitate cu legislația UE. În octombrie 2021, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se reglementează sistemul garanție - returnare, potrivit căreia consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la achiziția unei băuturi în magazin. Odată consumată băutura, pentru a-și recupera garanția, consumatorii vor trebui să aducă ambalajul gol la un punct de returnare. Garanțiile sunt apoi rambursate pe loc consumatorilor. Sistemul include ambalaje primare de unică folosință de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L pentru băuturi.

La nivel mondial, 7 din 10 echipamente automate de preluare existente în lume sunt produse de Tomra. Compania norvegiană are aproximativ 80.000 de echipamente automate de preluare instalate în 60 de țări, colectând anual peste 40 de miliarde de ambalaje pentru băuturi puse pe piață la nivel global.

Primele echipamente Tomra au fost instalate în România începând cu 2012, în cadrul unui proiect voluntar, și de atunci au colectat peste 571 de milioane de PET-uri, 63 de milioane de doze de aluminiu și 34 de milioane de sticle.

„În cadrul sistemului de garanție-returnare ce urmează a fi lansat în curând, estimăm că în primul an de funcționare vor fi instalate aproximativ 3.000 de echipamente ce vor colecta peste 3 miliarde de ambalaje, post consum. În 3 ani vor fi funcționale peste 5.000 de echipamente ce vor devia de la gropile de gunoi aproximativ 6 miliarde de ambalaje pentru băuturi începând cu anul de maturitate”, adaugă Dorin Mihai.

Citeste si:
Program modificat în magazinele Pepco de Paștele catolic. La ce oră se închid unitățile
Program modificat în magazinele Pepco de Paștele catolic. La ce oră se închid unitățile

Sistemele de garanție-returnare și-au demonstrat deja eficiența: de exemplu, rata medie europeană de colectare pentru ambalajele de plastic pentru băuturi în țările fără un astfel de program este de 47%, în timp ce în cele cu sisteme de garanție se colectează în medie 94% din aceste ambalaje.

Cum funcționează un Sistem de Garanție-Returnare

Numai în ultimii trei ani, cel puțin 22 de state sau țări, printre care Anglia, Portugalia și unele state din Australia, s-au angajat să modernizeze sau să implementeze sisteme de garanție-returnare, numărul total la nivel global ajungând rapid la peste 60. Germania este campioană mondială la reciclarea ambalajelor de băuturi, sistemul său de garanție atingând o rată de returnare de 98%. Tot în clasamentul celor mai performante sisteme se află și Danemarca cu o rată de returnare de 92%, potrivit Tomra.

Mai aproape de România, Slovacia lansează și ea un sistem de garanție-returnare pentru ambalajele de unică folosință pentru băuturi, de la 1 ianuarie 2022. Aproximativ 1,3 miliarde de astfel de ambalaje sunt vândute anual în Slovacia, iar până la sfârșitul anului 2022 se urmărește colectarea a cel puțin 60%. Obiectivele de colectare vor crește la 80% până la sfârșitul anului 2023 și la cel puțin 85% până la sfârșitul anului 2024. Din 2025, cu 4 ani mai devreme decât termenul stabilit prin directiva europeană, Slovacia își propune să atingă obiectivul de colectare de cel puțin 90% pentru ambalajele de plastic și metal. Conform informațiilor din cadrul organizației centrale Správca zálohového systému n.o., din ianuarie 2022 vor exista peste 2.000 de puncte de colectare în magazinele din Slovacia. Tomra estimează că numărul de echipamente automate de preluare din Slovacia va crește la 1.700, iar restul magazinelor mai mici vor colecta manual.

Fondată în 1972, Tomra oferă soluții automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic și sticlă pentru băuturi în vederea reciclării în buclă închisă (Clean Loop Recycling). Cu aproximativ 80.000 de sisteme în 60 de piețe, echipamentele Tomra colectează anual la nivel mondial peste 40 de miliarde de ambalaje de unică folosință pentru băuturi, post consum.

Tomra Collection face parte din Tomra Group, care crează soluții bazate pe senzori cu scopul maximizării productivității resurselor și are viziunea de a fi lider al „Revoluției Resurselor”. Grupul numără peste 4.300 de angajați la nivel global și este listat la Bursa de Valori din Oslo.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de automate de colectare Tomra a deschis o filială în România și a vândut 450 de echipamente