Lectură de 2 minute

18 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Producătorul de ulei Prod Sor: Dacă în toamnă la recoltare era 2.000 lei tona de semințe de floarea-soarelui, acum a ajuns la 4.500-5.000 lei

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Prețul tonei de semințe de floarea-soarelui a crescut la 4.500-5.000 de lei, de la 2.000 de lei, de la recolta din toamnă până în prezent, ca urmare a scumpirilor materiilor prime, a declarat Genoveva Cojocaru, fondatoarea companiei producătoare de ulei presat la rece Prod Sor.

 

Prod Sor este un producător român de ulei de floarea-soarelui presat la rece, care deține o fabrică în județul Iași. Materia primă pe care o folosește producătorul român este de la fermierii din zonă și nu este adusă nicio cantitate din import. În ceea ce privește scumpirile materiilor prime, Genoveva Cojocaru, fondatoarea Prod Sor spune că scumpirile materiilor prime sunt în funcție de cum este piața din România. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la semințele de floarea-soarelui.

Producția de ulei de floarea-soarelui presat la rece este distribuită doar pe plan intern, iar produsele se găsesc doar în magazinele de proximitate, în băcănii, în magazinele naturiste, dar și în magazinele online. Compania nu este prezentă în lanțurile de retail, dar are o rețea de 30 de magazine în toată țara.

,,Dacă în toamnă la recoltare era 2.000 de lei tona, acum a ajuns la aproximativ 4.500-5.000 de lei tona de semințe. Acestea sunt prețurile de pe piață. Cumpărăm semințele în funcție de comenzile pe care le avem, nu facem stocuri. Capacitatea este destul de mare, dar de procesat procesăm în funcție de necesarul pe care îl avem. Nu avem niște cantități foarte mari. Dacă ni se cere, dacă avem o comandă specifică putem procesa. Dacă nu, putem procesa cât este nevoie. Noi putem produce lunar circa 150-200 de tone de ulei presat la rece'', a spus Genoveva Cojocaru.

Prod Sor pune la vânzare și șrot care este cumpărat de fermieri locali, al cărui preț a crescut, însă mult mai puțin decât semințele de floarea-soarelui, lucru care influențează prețul furajelor, spune Genoveva Cojocaru. Întrebată dacă vrea să își extindă producția, Genoveva Cojocaru spune că totul depinde de situația actuală și de ceea ce se întâmplă cu piața. În ceea ce privește creșterea prețurilor, produsele Prod Sor se vor scumpi în funcție de prețurile materiei prime.

,,Dacă crește materia primă, automat o să crescă și prețul produselor peste tot în lume. Fiecare an vine cu surpriza lui. Nu avem ce face, trebuie să ne adaptăm. Creșterile de preț există în momentul acesta. Pentru 2022, ne așteptăm la rezultate mai bune decât anul 2021'', a mai spus fondatoarea.

În ceea ce privește investițiile, Prod Sor susține că momentan nu vizează nicio investiție. Compania funcționează cu șapte angajați, în fabrică și în funcțiile de management.

Citeste si:
Sabon a lansat o nouă colecție de produse, în ediție limitată
Sabon a lansat o nouă colecție de produse, în ediție limitată

Sursa foto: Facebook Prodsor

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de ulei Prod Sor: Dacă în toamnă la recoltare era 2.000 lei tona de semințe de floarea-soarelui, acum a ajuns la 4.500-5.000 lei