Lectură de 3 minute

14 Nov 2022 - Știri și Noutăți

Procesarea românească de pește, dependentă de importuri: „România importă circa 7.000 de tone de crap și păstrăv”

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Procesarea românească de pește este dependentă de importuri, care asigură circa 75% din consumul intern. România nu importă produse procesate, ci materie primă, care este prelucrată apoi în fabricile din țară.  

Sursa foto: MADR

Procesatorii români de pește s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, ceea ce permite aprovizionarea lanţurilor de supermarketuri cu produse din peşte realizate în țară, dar cu materie primă de import.

"Avem 3-4 procesatori foarte mari care aprovizionează reţelele de supermarket-uri şi din punctul acesta de vedere, faţă de porc, vită, pasăre, produsele din peşte procesate sunt toate procesate în România. Nu se face import de produse pescăreşti procesate. Noi importăm doar materie primă. Din cele 140.000 de tone consum, România importă cam 2.500 de crap şi vreo 4.500 de păstrăv, în total vreo 7.000 de tone, deci doar aici mai poate să crească România. Mai mult de atât nu se poate, pentru că restul importurilor este peşte oceanic. La ora actuală, din Bulgaria şi Ungaria importăm crap, iar din Italia şi Turcia păstrăv, fără să vorbim de peştele marin, atâta timp cât nu poţi să-l produci în România, iar Marea Neagră este o mare săracă", a declarat Gheorghe Ştefan, directorul general al Direcţiei Generale Pescuit - Autoritatea de Management pentru POPAM din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), notează Agerpres.ro.

România are o cotă de 75 de tone de calcan la Marea Neagră şi de 3.000 de tone de şprot, din care prinde doar 300 de tone, deoarece nu mai dispune de flotă de pescuit.

Consumul anual de peşte în România se ridică la 140.000 de tone pe an, ceea ce corespunde unei cantități de 8,5 kilograme pe cap de locuitor pe an.

“Din consumul de 140.000 de tone anual, cam 25% este peşte autohton şi restul peşte oceanic şi acest procent nu se va modifica vreodată. Şi pe vremea lui Ceauşescu aduceam peşte oceanic cam 240.000 de tone, cu flota noastră, dar nu era peşte românesc, era prins tot în Mauritania, Africa, Irlanda şi aşa mai departe. Acum avem capacităţi să creştem producţia de crap, dar este ca şi cum ai spune că românul trebuie să meargă doar cu Dacia şi să nu-şi ia BMW, Mercedes sau Renault", a precizat Gheorghe Ştefan.

Românii preferă peștele cu mai puține oase

El spune că românii preferă nu neapărat peştele marin, ci peştele cu mai puţine oase, mai uşor de fabricat şi peştele care se pretează a fi servit în restaurante.

Românii consumă de aproape trei ori mai puţin peşte decât media Uniunii Europene, estimată la 22,5 kilograme pe locuitor într-un an, însă şi între ţările UE sunt variaţii foarte mari, în funcţie de tradiţie. Prin comparaţie, în Bulgaria şi Ungaria se consumă 2,5 - 3 kilograme de peşte pe an, în timp ce Portugalia este ţara unde se mănâncă cel mai mult peşte din ţările UE, respectiv 76 de kilograme pe an.

Cei mai mari consumatori de peşte din Europa sunt islandezii - 90 de kilograme pe cap de locuitor anual, în timp ce la nivel mondial, Japonia deţine supremaţia cu peste 130 de kilograme pe cap de locuitor pe an.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Procesarea românească de pește, dependentă de importuri: „România importă circa 7.000 de tone de crap și păstrăv”