Lectură de 3 minute

06 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Probleme în paradisul industriei tehnologice. Peste 200.000 de locuri de muncă au fost eliminate

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În numai câteva săptămâni, industria tehnologică a eliminat dintr-o lovitură aproximativ 200.000 de locuri de muncă, potrivit datelor analizate de platforma Layoffs.fyi

 

Sursa foto: Ales Nesetril / Unsplash

Apple - momentan - a evitat reducerile de personal care afectează restul industriei. Motivul ar fi legat de faptul că forța de muncă a producătorului iPhone a crescut cu 20% în ultimii trei ani, un ritm mult mai lent decât cel al rivalilor săi, potrivit 20 minutos.

Numai cele 10.000 de reduceri de personal de la Microsoft, 18.000 de la Amazon, 11.000 de la Meta, 8.000 de la Salesforce, 4.000 de la Twitter, 12.000 de la Google, 3.900 de la IBM și cele 6.000 de la Philips și 2.000 de concedieri la Paypal, anunțate recent, ajung la un total de aproximativ 75.000 de locuri de muncă.

Dacă la acestea se adaugă cele 600 de la Spotify, aproximativ 1.100 de la Stripe, 1.000 de la Shopify și Snap (fiecare), 950 de la Coinbase (care vin după alte 900 de vara trecută), 1.100 de la brokerul Robinhood, pierderea este deja considerată cea mai mare de la spargerea bulei dotcom.

Ce a dus la aproape 200.000 de concedieri în sectorul tehnologic în ultimul an?

Ca de obicei experții dau vina pe COVID. Cert este că pandemia ne-a închis în casă și ne-a făcut să fim și mai atașați de sinele nostru digital, de utilizarea dispozitivelor, de utilizarea diverselor platforme, la ecrane în general.

Am fost forțați să lucrăm online - cei care puteam - să facem cumpărături online, să ne întâlnim la un pahar de vin online, să ne consultăm medicul online, să vizionăm filme online și, deși trebuie să mulțumim tehnologiei pentru faptul că, în acel moment, ne-am putut păstra locurile de muncă și relațiile cu cei dragi, această explozie tehnologică era condamnată să se prăbușească la un moment dat sub propria greutate. Și așa a fost.

Multe companii din sector, trăind acea înflorire, s-au grăbit să angajeze oameni care să asigure aprovizionarea, informarea, divertismentul și comunicarea într-un moment istoric fără precedent.

Așadar, experții din industrie dau vina pe coronavirus pentru problemele actuale în ceea ce privește concedierile în masă. Sfârșitul creșterii înregistrate de companiile de tehnologie în timpul pandemiei este agravat de alți factori: încetinirea economiei, inflația, consecințele invaziei rusești în Ucraina, amenințarea unei reglementări sporite a activității tehnologice și creșterea ratelor dobânzii.

Citeste si:
Lidl inaugurează un nou magazin. Retailerul a creat 25 de noi locuri de muncă odată cu deschiderea unitătii
Lidl inaugurează un nou magazin. Retailerul a creat 25 de noi locuri de muncă odată cu deschiderea unitătii

Oricine ar fi putut spune că sfârșitul creșterii înregistrate de companiile de tehnologie era previzibil. Cu toate acestea, chiar și Mark Zuckerberg însuși a recunoscut că a fost luat prin surprindere.

„Mulți oameni au prezis că va exista o accelerare permanentă care va continua și după sfârșitul pandemiei. La fel am făcut și eu (...). Din nefericire, acest lucru nu s-a întâmplat așa cum mă așteptam”, spunea antreprenorul în postarea pe care a publicat-o pe 9 noiembrie și în care anunța concedierea a 11.000 de angajați.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Probleme în paradisul industriei tehnologice. Peste 200.000 de locuri de muncă au fost eliminate