Lectură de 11 minute

25 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Pro și contra investiții cripto în timpul pieței în scădere

Advertorial

Abonează-te pe  

Conform economiștilor, piețele în urcare și scădere se caracterizează prin câștiguri sau pierderi care pot să atingă 20% sau chiar mai mult.
 

Sursa foto: kriptomat.io

Piața în urcare (piața taur) se referă la prețurile crescătoare, în timp ce prețurile se reduc la o piață în scădere (piața urs).

O cale ușoară să ne amintim cu ce piață avem de a face este daca ne gândim cum atacă animalele. Urșii își combat dușmanii în jos iar taurii își folosesc coarnele să îi arunce în sus.

Tendința prețurilor trebuie să dureze cel puțin două luni pentru a fi recunoscută ca piață oficială taur sau urs. Dacă acestea durează o perioadă mai scurtă, ele pot fi numite tendințe taur sau tendințe urs.

Un trend urs ce urmează după creșteri de prețuri mai poate fi numit o corecție de prețuri.

Cicluri de piață în lumea Cripto

În lumea fiat, piețele taur tind să dureze mai mult decât piețele urs. La bursă, o piața medie urs durează o perioadă de 289 zile, în timp ce piețele taur durează în medie 991 zile.

Piața criptomonedelor există doar de aproximativ 10 ani. În acest timp, piețele taur și urs par că funcționează după calendare diferite.

Piețele de criptomonede parcurg perioade de unul doi ani de prețuri relativ stabile care tind ușor în sus sau în jos. Aceste perioade sunt marcate de vârfuri abrupte care stabilesc noi maxime de prețuri.

Prețurile maxime durează doar câteva săptămâni sau luni înainte să scadă într–o nouă perioadă de stabilitate – cu prețuri care sunt substanțial mai mari decât cele dinainte de vârfuri.

În lumea criptomonedelor, piețele urs care se întind pe perioade îndelungate se mai numesc și "iarna criptomonedelor." Prețurile pot să scadă chiar și cu 60% sau mai mult pentru perioade îndelungate.

În iarna cripto care a început în 2018, plafonul pieței a scăzut cu peste 80%. Prețurile au intrat într–o tendință lentă de creștere în următorii trei ani, apoi au crescut la maxime istorice în 2021. Plafonul de piață a crescut cu peste 2.500%, până la 3 trilioane de euro.

Piețele cripto urs au fost urmate istoric de piețele taur care stabilesc noi maxime de prețuri. Investitorii care au prosperat au fost cei care și–au păstrat planurile lor de diversificare și au folosit medierea costurilor pentru a crește cantitatea totală de criptomonede pe care le–au cumpărat cât timp prețurile au fost scăzute.

Greșeli în investiții

Regula fundamentală în investiții este să cumperi când prețurile sunt jos și să vinzi când prețurile sunt sus. Acest lucru înseamnă că cei mai mulți consilieri de investiții recomandă vânzarea în timpul piețelor taur și cumpărarea în timpul piețelor urs.

Însă mulți investitori noi și experimentați fac exact opusul!

Văzând că prețurile scad, se tem că portofoliile lor vor pierde toată valoarea, așa că vând pe pierdere. Acest lucru alimentează piața urs, și ca efect aceasta se întinde pe o durată mai lungă. Când prețurile cresc, ei fac achiziții, sperând să beneficieze dacă tendința ascendentă a prețurilor durează.
În ambele cazuri, investitorii se bazează pe emoții atunci când iau decizii de investiții: speranțe și așteptări că trendul de piață curent va dura.

Este normal să te panichezi când prețurile scad. În general valoarea portofoliului tău scade în timpul unei piețe urs, fapt ce îți afectează obiectivele financiare. Experții financiari spun că investitorii fac cinci greșeli obișnuite în timpul unei piețe urs.

  1. Vânzarea pe pierdere. Nu uita, prețurile scăzute pot (și în general o fac) să urce din nou. Vânzarea îți transformă investiția în pierdere – punct – indiferent de ce face piața mai departe. Dacă îți vinzi deținerile ca să ieși de pe piață, ratezi o oportunitate să cumperi la prețuri joase.
  2. Rezervele de bani lichizi nepotrivite. Păstrează o sumă de bani lichizi pentru cheltuieli neprevăzute cum ar fi repararea mașinii. Dacă trebuie să vinzi investiții să plătești pentru acele cheltuieli, vei vinde pe pierdere. Vei avea mai puține criptomonede în portofoliu de care să profiți când piața își va reveni.
  3. Ascultarea pesimiștilor. Când piața coboară, opiniile editorialiste exagerează veștile proaste și prezic catastrofe cripto. Fă–ți propriile cercetări și nu–ți lăsa deciziile de investiții să fie ghidate de un singur punct de vedere.
  4. Obsesia prețurilor. Dacă verifici prețurile tot timpul pe parcursul unei zile, te hrănești cu anxietate iar acest lucru poate să ducă la o vânzare din panică, reacție la scăderea pieței. Experții spun că ar trebui să rămâi la strategia ta de investiții fără să exagerezi cu monitorizatul prețurilor.
  5. Oprirea medierii costurilor. Medierea costurilor devine mai eficientă și mai puternică în timpul piețelor urs pentru că aduni mai multe monede și jetoane pentru aceeași sumă pe care o investești în fiecare săptămână sau lună.
  6. Memoria scurtă. Nu uita că piețele urs tind să dureze doi–trei ani în lumea criptomonedelor.
  7. Panica. Este în natura umană să te panichezi și să iei în calcul vânzarea când valoarea portofoliului tău scade, însă experții spun că o piață urs este mai bine văzută ca o oportunitate să cumperi la prețuri scăzute. Dacă vinzi pe pierdere, investiția ta nu va recupera niciodată valoarea pierdută. Dacă o ții în piață, s–ar putea să urce din nou odată ce piața urs se încheie.
  8. Supratranzacționarea. Experții avertizează de asemenea în privința supratranzacționării, practica de a schimba criptomonede pentru a câștiga mici impulsuri dintr–un activ diferit care pare că pierde mai puțină valoare.
  9. Sincronizarea pieței. Nu este mai ușor să sincronizezi la baza pieței urs la fel cum nu este ușor să sincronizezi nici piața taur. Dacă sincronizezi piața și speri să faci o mișcare fix la momentul potrivit, fondurile tale sunt în primejdie.

Cum investești pe piața Urs

Experții financiari au identificat strategii cheie pentru investițiile pe o piață urs.

În primul rând, piața urs este o invitație să îți consolidezi portofoliul. Prețurile scăzute înseamnă că poți să cumperi criptomonede la discount pentru a umple golurile planului tău de investiții. Ar trebui să continui să îți reechilibrezi portofoliul la programul tău obișnuit, spun experții.

De asemenea, este important să păstrezi rezerve de numerar sau de monedă stabilă (stablecoin) la îndemână pentru a acoperi cheltuieli neașteptate, cum ar fi înlocuirea unui electrocasnic sau repararea acoperișului după o furtună mare. Dacă trebuie să vinzi criptomonede în timpul pieței urs pentru a acoperi aceste cheltuieli, probabil vei vinde pe pierdere – ceea ce ar trebui evitat dacă este posibil.

Recomandarea numărul doi: Continuă medierea costurilor.

Medierea costurilor devine un instrument de investiții și mai puternic în timpul perioadelor de scădere a prețurilor. Este o strategie pe termen lung care te ajută să faci profit cumpărând mai multe criptomonede la prețurile scăzute ale pieței urs.

De vreme ce investești aceeași sumă de bani în fiecare lună, acumulezi mai multe criptomonede atunci când cumperi la preț mic – așa că vei avea mai multe jetoane cu valoare crescută când piața își revine.

A treia opțiune: Ia în calcul derivatele.

Derivatele cripto pot ajuta la transformarea veștilor proaste ale pieței în profituri. De exemplu, poți paria împotriva pieței prin achiziționarea de opțiuni cripto.

Pentru o taxă modestă – probabil echivalentul a 25 de euro – cumperi dreptul de a cumpăra sau de a vinde o anumită criptomonedă la un anumit preț sau înainte de o anumită dată.

Ia în calcul derivatele Ethereum. Când prețul Ethereum este 2.300 euro, ai putea să cumperi o opțiune să vinzi 20 de monede la 2.000 euro la fiecare 60 de zile.

Dacă prețul Ethereum scade la 1.800 euro, poți să execuți opțiunea și să îți pui în buzunar un profit de 3.975 euro – asta înseamnă 2.000 euro pentru fiecare 20 de monede, minus cei 25 de euro plătiți pentru opțiune.

Cu opțiuni, poți pur și simplu să te îndepărtezi de comerț fără a–l exercita în cazul în care prețul nu scade suficient de mult pentru a–ți aduce un profit.

Contractele futures funcționează în același mod, dar în general trebuie să execuți contractul la sfârșitul termenului – chiar dacă înseamnă că pierzi bani.

Comunitatea DeFi a creat o avere de derivate cripto pentru a ajuta investitorii din toate tipurile de piețe.

A patra? Diversifică.

Diversificarea face și mai probabil faptul că portofoliul tău va păstra o porțiune mai mare din valoarea sa când prețurile scad.

Dacă ți–ai limitat investiția la doar una sau două criptomonede, atunci evenimentele care afectează acele monede sau nișele lor de piață ar putea să te blocheze pe pierderi mari în timpul pieței urs.

Consilierii de investiții cripto recomandă ca un portofoliu să conțină cel puțin 10 tipuri de criptomonede diferite pentru a minimiza riscul de pierderi în timpul unei piețe de tip urs. Un portofoliu suficient de diversificat ar putea include unii câștigători, pe lângă cei care au pierdut pe piața urs.

O scădere generală ar putea reduce valoarea criptomonedelor asociate cu aplicațiile DeFi, în timp ce prețurile sunt stabile pentru jetoanele asociate cu NFT–uri.

Monedele stabile pot să servească drept rezervă ca să poți să cumperi criptomonede la prețuri scăzute când piața începe să crească.

Criptomonedele deja consacrate cu o capitalizare mare de piață sunt de obicei (dar nu întotdeauna) mai puțin predispuse la pierderi mari susținute în comparație cu acele criptomonede mai mici care sunt noi pe piață.

A cincea: Rămâi la strategia ta de ieșire.

Experții sunt de acord că este important să faci un plan de vindere a activelor tale atunci când ți–ai atins obiectivul financiar. Acest lucru este cunoscut ca strategia de ieșire.

De exemplu, ai putea să retragi fonduri când ai acumulat destulă valoare pentru a cumpăra o mașină sau pentru a plăti datoriile acumulate.

Strategia ta de ieșire ar putea să aibă legătură cu timpul, și nu cu valoarea portofoliului. De exemplu, ai putea să programezi o vânzare graduală care să coincidă cu vârsta la care te pensionezi.

Despre Kriptomat

Înființat în 2018, Kriptomat a revoluționat lumea criptomonedelor odată cu introducerea celei mai simple platforme din Europa. Kriptomat face finanțele digitale atât de simple încât oricine de oriunde poate să aibă acces la libertatea, corectitudinea și împlinirea reprezentate de criptomonede. Sute de mii de clienți de peste tot în Europa și din 120 de țări de peste tot în lume au încredere în Kriptomat atunci când cumpără, vând, schimbă, câștigă, distribuie și investesc în criptomonede.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Pro și contra investiții cripto în timpul pieței în scădere