Guvernul italian a aprobat un proiect de lege care interzice producția și comercializarea alimentelor sintetice, cum ar fi carnea de cultură, invocând lipsa studiilor științifice asupra acestora și inegalitățile nutriționale pe care le-ar putea provoca, scrie EFA News.
Acest mod de a obține carne fără a fi nevoie să se sacrifice un porc, un vițel sau un pui și fără a recurge la manipulări genetice a fost deja aprobat în Statele Unite și în Israel, în timp ce Uniunea Europeană nu a autorizat momentan comercializarea sa.
Guvernul conservator al Giorgiei Meloni, care a făcut din apărarea suveranității alimentare una dintre mărcile sale, a aprobat interzicerea cărnii sintetice, cu amenzi de până la 60.000 de euro pentru cei care o vând.
Roma încearcă astfel să devanseze o eventuală „undă verde” de la Bruxelles pentru comercializarea acestui produs inovator care a stârnit apetitul unor investitori precum Bill Gates și Jeff Bezos.
Adepții acestora susțin că această carne „de laborator” va permite să se răspundă cererii crescânde de proteine din partea populației mondiale cu un impact mult mai redus asupra mediului decât în cazul creșterii tradiționale a animalelor și fără a fi nevoie să se recurgă la „macroferme” în care sunt sacrificate milioane de animale.
Francesco Lollobrigida, ministru al agriculturii la Roma, dar și cumnatul lui Meloni, consideră, pe de altă parte, că această hrană de cultură „nu garantează calitatea și bunăstarea” consumatorilor și nici nu respectă „cultura și tradiția gastronomică” a Italiei.
Decizia de interzicere a cărnii sintetice a fost aplaudată de Coldiretti, principala asociație de agricultori din țară, care a strâns 500.000 de semnături împotriva producției și comercializării alimentelor cultivate în laborator.
Prada vrea să angajeze 400 de oameni până la finalul anului
