Lectură de 2 minute

21 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Prima stație verde, unde reciclezi PET, aluminiu, sticlă și electrocasnice, a fost pusă în funcțiune în cora Pantelimon

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

cora România a pus în funcțiune la hipermarketul din Pantelimon, București, prima stație verde, un program pilot care reciclează echipamente electrice uzate (aragaz, uscător de păr, fier de călcat etc.), urmând ca pe viitor să includă și alte fluxuri precum deșeuri textile sau ambalaje reutilizabile.

Stația verde este rezultatul parteneriatului cu Fepra și Envipco. Investiția în acest prim proiect este de 100.000 de euro.

„Vii la cumpărături la cora și înainte să intri în magazin treci pe la stația verde, aflată în parcare, unde poți introduce în dispozitiv PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă. Este posibilă și reciclarea echipamentelor electrice electrocasnice și a bateriilor. La final este eliberat un tichet valoric care poate fi folosit la cumpărături în toate hipermarketurile cora. Procesul este la început, dar lumea începe să vină să recicleze, ceea ce este îmbucurător”, a declarat Emanuel Pârvulescu, responsabil pentru probleme de mediu la cora România.

Recompensa primită pentru fiecare deșeu reciclat este de 5 bani, iar în cazul echipamentelor electrice, de 40 de bani/kg.

Obiectiv: colectarea a 12 tone de deșeuri/ lună

În perioada iulie – noiembrie 2021 au fost reciclate 320.000 de deșeuri, adică peste 4.500 kg de PET-uri, peste 6.000 kg deșeuri din sticlă, peste 900 kg de deșeuri din aluminiu și 300 kg de carton.

Targetul lunar de colectare setat pentru stația verde cora este de 12 tone de deșeuri sau aproximativ 160.000 de unități.

Deșeurile se predau unui centru autorizat de colectare, de la care sunt direcțonate către fabrici specializate, unde sunt supuse procesului de reciclare. PET-urile, de exemplu, ajung la Cadelplast (FEPRA Recycling) în Hunedoara sau la Greentech în Buzău, unde sticlele sunt transformate în fulgi de pet, apoi la o altă fabrică sunt transformați în granule din care vor fi produse noi recipiente PET.

cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este unul dintre cele mai dinamice branduri de retail. Prezent pe piața românească din 2003, brandul operează în prezent 10 hipermarketuri în București și în marile orașe, magazinele cora Urban și platforma de e-commerce cora.ro, pe care sunt listate peste 40.000 de produse.

Citeste si:
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă

FEPRA EPR este o societate pe acțiuni, destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora.

Prezentă în România din anul 2019, Envipco este unul dintre producătorii mondiali de RVMuri (Reverse Vending Machines). Compania produce în România echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi. În fabrica din județul Alba, ea produce RVM-uri pentru întreagă zonă europeană,

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prima stație verde, unde reciclezi PET, aluminiu, sticlă și electrocasnice, a fost pusă în funcțiune în cora Pantelimon