Lectură de 2 minute

06 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014. Porumbul și zahărul, cele mai mari scumpiri

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului preţurilor la zahăr, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, acest indice a crescut până la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 puncte în februarie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 118,5 puncte), transmite Agerpres.

Noile estimări indică în acest sezon o creştere a producţiei de grâu şi de porumb, a anunţat organizaţia cu sediul la Roma.

În aprilie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă, şi de 26% faţă de perioada similară din 2020. Îngrijorările privind situaţia culturilor din Argentina, Brazilia şi Statele Unite au dus la creşterea preţului porumbului cu 5,7% luna trecută, preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut preţul orezului.

Prețul zahărului a crescut cu aproape 4%

În aprilie, preţul zahărului a crescut cu 3,9% faţă de luna precedentă, şi cu 60% faţă de perioada similară din 2020, din cauza temerilor privind recolta slabă din Brazilia, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%.

Preţurile la lactate s-au majorat cu 1,2% în aprilie, iar preţul cărnii cu 1,7%, pe fondul majorării cererii din estul Asiei.

Conform noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,767 miliarde tone, datele reprezentând o creştere de 2,1% faţă de sezonul 2019.

În sezonul 2021/22, producţia de grâu ar urma să crească la 778,8 milioane tone, fiind anticipată o creştere de 6% a producţiei în Uniunea Europeană.

Citeste si:
Lăptăria cu Caimac raportează creștere a vânzărilor, dar scăderi la nivel de profit. Ce planuri are producătorul 
Lăptăria cu Caimac raportează creștere a vânzărilor, dar scăderi la nivel de profit. Ce planuri are producătorul 

Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia. Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu efectele pandemiei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014. Porumbul și zahărul, cele mai mari scumpiri